Αυξήθηκαν το 2018 οι μεταναστευτικές ροές παρά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Σε χαμηλό επίπεδο οι επαναπροωθήσεις σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung. Ο Γρηγόρης Αγγελίδης πίσω από το πρόγραμμα για τη παιδεία του FDP.

 

Στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, επανέρχεται με μακροσκελές άρθρο της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας έχει διαθέσει επτά γερμανούς αστυνομικούς της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, οι οποίοι στο πλαίσιο της Frontex στηρίζουν τους έλληνες συναδέλφους τους στη φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με την επιθυμία του γερμανού υπουργού, ο αριθμός θα πρέπει να διπλασιαστεί, παρά το ό,τι η αστυνομία του κρατιδίου του, χρειάζεται για τις δικές της ανάγκες όλα τα ικανά στελέχη της.

 

Επικρίσεις στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Το άρθρο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων επικαλείται έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι τρία χρόνια μετά την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία «δεν σημειώθηκε η προσδοκώμενη πρόοδος». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει με δριμύτητα την ελληνική κυβέρνηση για την έλλειψη ετοιμότητας να αναλάβει ευθύνες, όπως επίσης και για το ότι λείπει ο συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία στην Αθήνα. Το αργότερο το καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων αυξηθεί, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι θα δημιουργηθούν μεγάλες δυσκολίες στην υποδοχή τους».

 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην ίδια έκθεση είναι η διαπίστωση ότι «από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την Τουρκία μόνο 1.600 πρόσφυγες απελάθηκαν στην Τουρκία, οι επαναπροωθήσεις το 2018 έφθασαν στο κατώτατο σημείο και δεν ξεπέρασαν τις 322. Το 2019 δεν αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική αύξηση του ποσοστού επαναπροωθήσεων» προειδοποιούν γερμανοί διπλωμάτες στο Βερολίνο. Φέτος οι επαναπροωθήσεις έφτασαν στις 47 επειδή οι διαδικασίες σχετικά με το άσυλο διαρκούν πολύ, ακόμη και για αιτούντες με ελάχιστες πιθανότητες να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κάνουν την πρώτη συνέντευξη μετά από δύο χρόνια».

 

Αύξηση ροών το 2018

 

Και ο γερμανός σχολιαστής συνεχίζει: «Παρά το ότι η βαλκανική οδός επίσημα έχει κλείσει, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Τα κυκλώματα διακινούν προς την Ελλάδα ανθρώπους κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ για εξωφρενικά ποσά. Κάποιοι πρόσφυγες επιχειρούν να διαφύγουν προς τη δυτική Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια  ή με τη βοήθεια στη Γερμανία προσφύγων που έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και πουλούν τα έγγραφά τους. Χάρη στην εργασία των γερμανών αστυνομικών που έχουν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου έχει αντιμετωπιστεί ένα τμήμα της απάτης. Το 2018, σε 6.500  περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η μετακίνηση και με τον τρόπο αυτό η παράνομη έξοδος από τη χώρα.

 

Παρόλα αυτά η Ελλάδα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους παράτυπης μετανάστευσης. Αν το 2017 περίπου 35.600 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τη Μεσόγειο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, το 2018 ήταν 47.700. Όλοι αυτοί, αργά ή γρήγορα, θέλουν να ταξιδέψουν βορειότερα μέσω ξηράς».

 

«Ο Έλληνας στην ομοσπονδιακή βουλή»

 

Η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung αφιερώνει μακροσκελές άρθρο στον Έλληνα βουλευτή Γρηγόρη Αγγελίδη, ο οποίος ως υποψήφιος των Φιλελεύθερων κατάφερε το 2017 να κερδίσει έδρα στην ομοσπονδιακή βουλή. Ο Γρηγόρης Αγγελίδης είναι ο άνθρωπος που συνδιαμορφώνει την πολιτική του κόμματός του σε σχέση με την παιδεία, υποστηρίζοντας ότι οι οικογένειες, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθημα που να εξασφαλίζει στα παιδιά ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. «Το ό,τι κατόρθωσε να πείσει το κόμμα του για την ορθότητα των ιδεών του, οφείλεται στο ό,τι έχει να επιδείξει τη δική του εμπειρία, το μεταναστευτικό του υπόβαθρο και τις βαθιές ρίζες στο χώρο της εργασίας» επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος, ο οποίος περιγράφει πολύ αναλυτικά την απόφαση της οικογένειάς του να έρθει στη Γερμανία τη δεκαετία του ´60 ως γκασταρμπάιτερ. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για απόφαση της μητέρας του, η οποία ξάφνιασε τον πατέρα του υπογράφοντας συμβόλαιο που θα την έφερνε στο Αννόβερο. Σήμερα ο Γρηγόρης Αγγελίδης θυμάται πολύ έντονα τις εικόνες αποχαιρετισμού στο σταθμό της Θεσσαλονίκης και τη φωτογραφία που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή ως σύμβολο. «Σκέφτηκα, έτσι είναι μια δυνατή γυναίκα», εξιστορεί σήμερα. Αργότερα ακολούθησε όλη η οικογένεια.

 

Στο άρθρο, ο Γρηγόρης Αγγελίδης περιγράφει στο γερμανό δημοσιογράφο, εμπειρίες περιθωριοποίησης στο σχολείο, τη σκληρή εργασία των γονιών του μέχρι ο πατέρας του να στήσει τη δική του δουλειά, την εκπαίδευσή του μετά το απολυτήριο και την πορεία του μέχρι γίνει βουλευτής. «Το βοήθημα για ίσες ευκαιρίες των παιδιών είναι ο πυρήνας της φιλελεύθερης οικογενειακής πολιτική του FDP όταν το κόμμα κληθεί να συγκυβερνήσει» επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος. «Η Κ.Ο του FDP έχει εγκρίνει ομόφωνα τις θέσεις του Αγγελίδη, όπως και το ομοσπονδιακό συνέδριο το περασμένο Σαββατοκύριακο».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα σενάρια για την επόμενη μέρα στα ΕΛΠΕ
Επόμενο άρθροΣύσκεψη τσίπρα με Μεγάλου και ΙΣΝ για Ερρίκος Ντυνάν