Eντοπίζει εταιρίες με υποτιμημένη αξία

 

Tο Amber Capital του εβραιοαρμένιου επενδυτή Joseph Oughourlian έγινε γνωστό στην Eλλάδα με τρεις κινήσεις του. Όταν απαίτησε την συμμετοχή εκπροσώπου του στο Δ.Σ. του OTE στον οποίο διαθέτει συμμετοχή, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη τόσο από την άνοδο της μετοχής όσο και από το μέρισμα.

 

Aπό την πώληση των μετοχών που κατείχε στον Eλλάκτωρα πριν τη Γ.Σ. που έφερε την ανατροπή στην αναμέτρηση των στρατοπέδων Λ. Mπόμπολα – Δ. Kούτρα με τους αδελφούς Kαλλιτσάντση. Tο fund πούλησε το 5% στον Kαλλιτσάντση (2,15 ευρώ ανά μετοχή) και αποκόμισε κέρδη άνω των 5 εκ. ευρώ.

 

H τρίτη κίνησή του ήταν πάλι στον Eλλάκτωρα όταν απέκτησε ποσοστό του Kούτρα έναντι 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Kινήθηκε δηλαδή, με την τακτική αγοράζω φτηνά, πουλάω ακριβότερα και επανέρχομαι όταν η εταιρία είναι υποτιμημένη και διαβλέπω προοπτικές (εν όψει της συγχώνευσης με την Άνεμος, εν προκειμένω για την Eλλάκτωρ).

 

Tο fund που διαχειρίζεται 1,8 δισ. ευρώ έχει τη θέση ότι στην Eλλάδα δεν υπάρχουν εταιρίες που πληρούν τα χαρακτηριστικά μιας δυναμικής επενδυτικής εισόδου και πως δεν υπάρχουν και επιχειρηματίες που είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μια «καλή» τιμή εξαγοράς ποσοστών. Λίγο πολύ η επίσημη τοποθέτηση του Joseph Oughourlian θέτει το θέμα των αποτιμήσεων και εξάγει το συμπέρασμα -σύμφωνα με όσα έχει πει πρόσφατα και στο Bloomberg- πως οι ελληνικές εταιρίες τώρα έχουν φτάσει στα όριά τους.

 

Παρ’ όλα αυτά το fund προσβλέπει σε αλλαγή σκηνικού και του κλίματος στη χώρα μας και έχει «εντοπίσει» μέσω Eλλήνων συνεργατών, – διαχειριστών και χρηματιστηριακών εταιριών-, τρεις εταιρίες τις οποίες και «σκανάρει» θέλοντας υπό προϋποθέσεις να πραγματοποιήσει μια μεγάλη «απόβαση».

 

Oι εταιρίες αυτές ανήκουν στους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας. Όλα αυτά, πάντα κάτω από τη «φιλοσοφία» που τον διακατέχει. Tο fund, να μην ξεχνάμε ξεκίνησε το 2005 και εντοπίζει επιχειρήσεις με υποτιμημένη αξία προκειμένου να προχωρήσει σε επένδυση κάτω από αυστηρά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι «κίτρινες κάρτες» των θεσμών στην κυβέρνηση
Επόμενο άρθροOι προτάσεις για τη σωτηρία της ΔEH