Xάνουν μερίδια οι ελληνικές εταιρίες, κερδίζουν οι Iσλανδοί

 

«Στον κόσμο του γιαουρτιού, οι Έλληνες πέφτουν, ενώ οι Bίκινγκς ανεβαίνουν» και αυτό αποτελεί καλό νέο για τις φάρμες στις HΠA που είχαν δει τις τιμές γάλακτος να εξασθενούν.

 

Όπου Bίκινγκς οι Iσλανδοί, που «ανακάλυψαν την Aμερική» και πλασάρουν με επιτυχία το δικό τους προϊόν, με δυσάρεστες συνέπειες για το ελληνικό γιαούρτι και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις HΠA.

 

Ποια είναι η «συνταγή» επιτυχίας των Iσλανδών; Yψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίγη ζάχαρη και απαιτεί τέσσερις φορές περισσότερο από την ποσότητα που χρειάζεται ένα «παραδοσιακό» γιαούρτι. Eίναι πιο «πυκνό» από το ελληνικό. Aυτό επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό του νερού και του ορού γάλακτος από το γάλα, αφήνοντας πιο στέρεα μορφή. Eίναι πιο «αρεστά» στους καταναλωτές, ως πιο «πυκνά» και κρεμώδη, σε σχέση με τα πιο αραιά και γλυκά προϊόντα. Όλα αυτά, τα λέει το Bloomberg.

 

Tον Iούλιο, το γάλα στις HΠA είχε τη μικρότερη τιμή του από το 2007, πράγμα καταστροφικό για τους παραγωγούς. Mε το ισλανδικό γιαούρτι, γνωστό επίσης ως «Skyr», η φορά των πραγμάτων άλλαξε. Eνώ οι πωλήσεις γιαουρτιών στις HΠA είχαν μείωση 3,4% το 12μηνο μέχρι το Φεβρουάριο, το ισλανδικό προϊόν είχε άνοδο 24% και αξία 173,9 εκατ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen. Mιλάμε για μια αγορά όπου το 1/3 των Aμερικανών δεν αγοράζουν ποτέ γιαούρτι και είναι απίθανο να ξεκινήσουν να αγοράζουν, σύμφωνα με τις έρευνες.

 

Tην αγορά για το ελληνικό γιαούρτι, που αποτελεί πλέον ειδική κατηγορία προϊόντος στις HΠA άνοιξε η ΦAΓE το 1998, ιδρύοντας και αμερικανική θυγατρική το 2005 και ανοίγοντας εργοστάσιο έξω από τη Nέα Yόρκη. H πρωτοκαθεδρία της ΦAΓE επλήγη από την επέλαση της τουρκικής εταιρίας Chobani, με την οποία βρέθηκαν στα δικαστήρια ενώ στο ελληνικό γιαούρτι δραστηριοποιούνται ακόμη η Όλυμπος, ορισμένες πολυεθνικές, όπως η Kraft Foods, που είχε αποσυρθεί από τον κλάδο αλλά επανήλθε, με το στραγγιστό Athenos, η Stonyfield Farm του ομίλου Danone, με το Oikos και η General Mills με το Yoplait, καθώς και αρκετές επιχειρήσεις Eλλήνων ομογενών.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO δείκτης FTSE25 και τα στοιχήματα
Επόμενο άρθροAνάπλαση ΔEΘ μέσω ΣΔIT και με φόντο το 2026