«Αλλά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση»

 

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τις δυσκολίες, δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής (Bundestag), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Τονίζει ακόμη την ανάγκη της Ευρώπης για ταχύτερη πρόοδο, αλλά και ευελιξία, ενώ υπογραμμίζει ότι οι αντοχές της ΕΕ δοκιμάζονται

 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ερωτηθείς σχετικά με τα πλεονάσματα και τη συζήτηση μείωσής τους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε:

 

«Δεν άφησα πίσω μου τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών για να σχολιάσω τα σημερινά θέματα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής από τον ρόλο μου ως προέδρου της Bundestag. Είναι ξεκάθαρο πως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ και ότι σε αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα έλαβε μεγάλη βοήθεια τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη Γερμανία. Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως η χώρα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με οκτώ χρόνια νωρίτερα. Κάθε κοινότητα χρειάζεται αλληλεγγύη και έτσι τα ισχυρότερα μέλη είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους αδύναμους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή του συστήματος αξιών μας και θα συνεχίσει να ισχύει και στην Ευρώπη ακόμα και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές».

 

Στην ερώτηση πως σε ορισμένα θέματα η ΕΕ δυσκολεύεται να προχωρήσει ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει: «Ήμουν ανέκαθεν ένας από αυτούς στην Ευρώπη που πιέζουν για ταχύτερη πρόοδο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες μάς παρέχουν μόνο ένα περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά υπάρχουν, με τη μορφή ρητρών passerelle, ενισχυμένης συνεργασίας, μεγαλύτερης διακυβερνητικής συνεργασίας. Εδώ χρειάζεται πραγματισμός και ευελιξία για την αναζήτηση λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα. Και αν μερικοί δεν θέλουν να συμμετάσχουν ή δεν είναι σε θέση να το κάνουν, τότε ξεκινάμε με εκείνους που είναι έτοιμοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πιο αργούς να καθορίσουν την ταχύτητά μας. Από αυτή την άποψη, θα το επαναλάβω, οι κρίσεις αποτελούν πάντα ευκαιρίες».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜολότοφ κατά ΜΑΤ και ένα καμένο αυτοκίνητο στα Εξάρχεια
Επόμενο άρθροΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΧ.ΜΠΕΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ