Σε περισσότερους από 100 δήμους υπήρξε καθαρή νίκη κάποιου υποψηφίου με ποσοστό άνω του 50%

 

Δύσκολη ήταν η… περπατησιά του ΣΥΡΙΖΑ  στο σύνολο της επικράτειας καθώς η καταμέτρηση των ψήφων οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να επικρατήσει ούτε στις δημοτικές εκλογές. Στους δε μεγαλύτερους και συμβολικά πιο σημαντικούς δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει χαμηλά ποσοστά..

 

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, εκπροσωπώντας τυπικά και ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία, συνέτριψε τον ανθυποψήφιό του, Νάσο Ηλιόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) με διαφορά άνω του 25%. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης καταλαμβάνει 42,62%, με τον κ. Ηλιόπουλο να μένει μόλις στο 16,98%. Η μονομαχία ανάμεσά τους προβλέπεται να είναι περίπατος για τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς είναι δύσκολο να γεφυρωθεί η διαφορά.

 

Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στη Β’ Κυριακή. Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ έκανε αξιοπρεπή εμφάνιση με 13,18% ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, παρά τους φόβους για υψηλότερο ποσοστό, περιορίστηκε στο 10,58%.

 

Μεταξύ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, το σκληρό «ντέρμπι» εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος νίκησε ξεκάθαρα με 22,47%, έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα (14,81%) και του Γιώργου Ορφανού (14,57%).

 

Η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου δικαίωσε τις προβλέψεις τερματίζοντας τέταρτη με 13,52%. Όμως, ενδέχεται να προκύψουν ανατροπές στον β’ γύρο της εκλογής, αναλόγως της υποστήριξης που θα παράσχουν στους δύο φιναλίστ όσοι έμειναν εκτός της δεύτερης φάσης.

 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Γιάννης Μώραλης θα παραμείνει στη θέση του δημάρχου Πειραιά και για την επόμενη πενταετία. Έλαβε ποσοστό 45,39%, έναντι του 27,08% του Νίκου Βλαχάκου, με τον οποίον θα αναμετρηθεί στον β’ γύρο. Η τελική φάση της εκλογής θεωρείται τυπική διαδικασία στον δήμο Πειραιά, με το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Μώραλη προεξοφλημένο. Όσο για τον Νίκο Μπελαβίλα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφτασε ούτε στο 15%.

 

Τα ως άνω αποτελέσματα αφορούν στο 68,67% των καταμετρημένων ψήφων, με τη συμμετοχή να προσδιορίζεται στο 58,51%. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το ότι σε περισσότερους από 100 δήμους υπήρξε καθαρή νίκη κάποιου υποψηφίου με ποσοστό άνω του 50% και άρα δεν απαιτείται δεύτερος γύρος για την εκλογή νέας δημοτικής αρχής.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡουμανία: Ήττα των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών
Επόμενο άρθροΟι 14 δήμαρχοι που εκλέγονται από τον α΄ γύρο