Αλλάζει ο χάρτης της αυτοδιοίκησης μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Η αποχή άγγιξε σε πολλές περιοχές το 60%, ενώ στο Β. Αιγαίο εκτινάχθηκε στο 65%. Τα αποτελέσματα στις 6 από τις 7 περιφέρειες του 2ου γύρου ανέδειξαν νικητές που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ, ενώ και στην 7η, ο ανεξάρτητος περιφερειάρχης που εξελέγη, προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα, οι νέοι περιφερειάρχες είναι:

, Αν. Μακεδονίας -Θράκης: Χρήστος Μέτιος, Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης, Δυτικής Μακεδονίας: Γιώργος Κασαπίδης, Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός, Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα, Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικώστας, Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος, Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας και Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός.

Στους μεγάλους δήμους τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα εκτός από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε μεγάλη ανατροπή.

Νέος δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Κώστας Μπακογιάννης με ποσοστό 65,23% και στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 66,82%. Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία τον δήμο, με 57,83%.

Στο δήμο Πάτρας επανεξελέγη ο Κώστας Πελετίδης, με 71,61%. Στο Ηράκλειο της Κρήτης επανεκλέγεται ο Βασίλης Λαμπρινός με 52,6% και στη Λάρισα ο Απόστολος Καλογιάννης με 57,7 %.

Με 67,13% επικράτησε ο Γιώργος Μαχειμάρης στο νεοσύστατο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, ενώ δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας εξελέγη ο Κώστας Λέσσης, με 58,09%.

Αλ. Τσίπρας: Δούρου και Ηλιόπουλος έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού (video)

Συγχαίροντας όλους όσοι επικράτησαν στο β` γύρο, δημάρχους και περιφερειάρχες, ο πρωθυπουργός, τους ζήτησε την επόμενη 4ετια να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό καθεστώς.

«Από σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις, το σημαντικό είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις.»

Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος, μόνο που αυτή τη φορά είναι το γαλάζιο της πατρίδας, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι »σε 5 εβδομάδες έρχονται κρίσιμες εθνικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε όλοι μαζί την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της χώρας».

«Από σήμερα μπαίνουμε στην μάχη για τις εθνικές εκλογές της 7ης του Ιούλη, με μεγαλύτερο πείσμα αλλά και με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα εκλογικά αποτελέσματα, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β’ περιφέρεια Πειραιά, ανακοίνωσε χθες ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ παραίτηση υπέβαλε και ο Γιάννης Οικονομίδης από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Υποδομών – Μεταφορών.

Πρόσκληση στον κ. Πατούλη και στους επικεφαλής των παρατάξεων για να «δούμε μία σειρά από θέματα που τώρα πια θέλουν συμφωνία και συναίνεση», απηύθυνε η Ρένα Δούρου από το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα όπου λίγο μετά προσήλθε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ευχαριστήσουν τους ψηφοφόρους.

Στη δήλωση της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι δεν θα περιμένει την ημερολογιακή αλλαγή θητείας, την 1η Σεπτεμβρίου και ότι κάλεσε ήδη τον κ. Πατούλη για να τον συγχαρεί αλλά και για να συναντηθούν τις επόμενες μέρες, καθώς «οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μπορούν να περιμένουν».

Επισήμανε ότι η απλή αναλογική απαιτεί συνθέσεις, συνεργασία και προγραμματικές συγκλίσεις, για να δρομολογηθούν πλέον άμεσα αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα της Περιφέρειας ώστε «να μην χαθούν όσα πετύχαμε».
Σημείωσε ότι θα κάνει πράξη την τακτική της συναινετικής λήψης των αποφάσεων επί όλων των σημαντικών θεμάτων.
Δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση, «σηκώνοντας το γάντι από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», όπως είπε, «ενός έργου που για πρώτη φορά έγινε στην Περιφέρεια Αττικής: Του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης, των υποδομών που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης».

Οι νέοι δήμαρχοι των μεγαλύτερων δήμων της Αττικής

Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, Αγ. Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, Αγ. Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Γιώργος Τσίρμπας, Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, Βύρωνος ‘Ακης Κατωπόδης, Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, Μαρκόπουλου Κώστας Αλαγιάννης, Μεταμορφώσεως Στρατής Σαραούδας, Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος, Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Πετρουπόλεως Στέφανος Βλάχος, Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός και Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Ποιοι εξελέγησαν δήμαρχοι στους μεγάλους δήμους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα του νομού, στο Μεσολόγγι, νέος δήμαρχος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Λύρος, ενώ στο δήμο Αγρινίου, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου.

Στους δήμους Ναυπακτίας και Αμφιλοχίας προηγούνταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι Βασίλης Γκίζας και Γεώργιος Κατσούλας, αντίστοιχα.

Στον Πύργο της Ηλείας, νέος δήμαρχος εξελέγη ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στο δήμο Ήλιδας (Αμαλιάδα) νέος δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Λυμπέρης και στην Αρχαία Ολυμπία νέος δήμαρχος εξελέγη ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Στην Αχαΐα, νέος δήμαρχος Αιγιάλειας εξελέγη ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, στο δήμο Καλαβρύτων νέος δήμαρχος εξελέγη ο Θανάσης Παπαδόπουλος και στην Δυτική Αχαΐα νέος δήμαρχος εξελέγη ο Σπύρος Μυλωνάς.

Σχετική είδηση:Δεύτερος γύρος των εκλογών: Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης, Πελετίδης, Πατούλης- Όλες οι αντιδράσεις (video)

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας: Συνεχίζουμε τη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ (video)
Επόμενο άρθροΑπόδραση τεσσάρων κρατουμένων από το Τμήμα Μεταγωγών