Αλλάζει ο χάρτης της αυτοδιοίκησης μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Τα αποτελέσματα στις έξι από τις επτά περιφέρειες του δεύτερου γύρου ανέδειξαν νικητές που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ και στην έβδομη ο ανεξάρτητος περιφερειάρχης που εξελέγη προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεγάλη ήταν η αποχή που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε το 60%. Στους μεγάλους δήμους τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα εκτός από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε μεγάλη ανατροπή. Στην Αθήνα, κέρδισε ο Κώστας Μπακογιάννης, στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Ζέρβας, στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης και στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης. Περιφερειάρχης Αττικής ο Γιώργος Πατούλης. Και αυτή την εκλογική Κυριακή, η ΕΡΤ προσάρμοσε το πρόγραμμα της στον παλμό των εκλογών, με έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1 που παρακολουθείτε και από την ιστοσελίδα www.ert.gr. Συνεχείς οι ανταποκρίσεις και του Πρώτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας.

Η εκτίμηση της Singular Logic

Τι είπαν οι νικητές

«Πραγματικά είμαι πολύ συγκινημένος. Αξίζουμε τα καλύτερα και θα πάμε μπροστά την Αττική στο μέλλον. Σας ζήτησα να κάνουμε μια νέα αρχή για την Αττική και το πετύχαμε όλοι μαζί. Τώρα είναι η σειρά μας για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη σας. Δεν θα σας απογοητεύσουμε θα δουλέψουμε νυχθημερόν για την Αττική μας» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για την εκλογή του.

24 ώρες το 24ωρο θα δίνουμε όλο μας το είναι είπε ο Κώστας Μπακογιάννης στις δηλώσεις του μετά την εκλογή του στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ ο παραδέχθηκε την ήττα του ο Νίκος Ταχιάος .

Παραμένει δήμαρχος στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης: «Ο Πειραιάς νίκησε. Ο Πειραιάς Νικητής μπορεί να κέρδισε μια ακόμη αναμέτρηση, αλλά κερδισμένη είναι η πόλη του Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι νικητής σήμερα, για να συνεχίσει ο Πειραιάς το δρόμο της αισιοδοξίας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της προόδου, της αλληλεγγύης. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, έτσι πορευτήκαμε 4,5 χρόνια, έτσι θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα.

Στην Πάτρα, εξέλεγη πάλι ο Κώστας Πελετίδης ο οποίος τόνισε ότι  ο πατραϊκός λαός με την ψήφο του διασφάλισε τη δική του νίκη.

«Ομαλή και απρόσκοπτη διαδικασία στις πιο δύσκολες εκλογές που οργανώθηκαν ποτέ», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρωθυπουργός 

Η Ρένα Δούρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής, και συνεχάρη όσους εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης» είναι το πρώτο σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ό,ποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως έδειξαν και οι εκλογές του 2014.

Σημειώνουν ακόμη ότι στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν έναν σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

Τέλος, οι ίδιες κομματικές πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών και πρόσθεσε «Μας περιμένει σκληρή δουλειά. Σε πέντε βδομάδες από τώρα έρχονται κρίσιμες εκλογές. Τότε θα πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση για τη χώρα. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα, πόλη πόλη, χωριό χωριό με οδηγό τις θέσεις μας. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα για την Ελλάδα που θέλουμε».

Στη ΝΔ κάνουν τα εξής σχόλια μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της.

Αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του τη συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Η ΝΔ επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε, όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια.

Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.

Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά».

Θεωρούν μάλιστα ότι η ΝΔ θα κατορθώσει να περάσει ακόμη και τον πολύ υψηλό πήχη που είχε ήδη από το 2014 καθώς, όπως σημειώνουν, τότε οι «γαλάζιοι» είχαν κερδίσει 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Νίκη των επίσημων υποψηφιοτήτων της ΝΔ στις έξι από τις επτά περιφέρειες δείχνουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών, ενώ σε μία περιφέρεια ο «αντάρτης» επικρατεί της επίσημης «γαλάζιας» υποψηφιότητας.

Στην Αττική επικρατεί ο Γιώργος Πατούλης με 65,88% έναντι της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία λαμβάνει 34,12% (ενσωμάτωση 90,65%).

Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη φέρεται να επικρατεί ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με 51,54%, ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης (ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ) λαμβάνει ποσοστό 48,46% (ενσωμάτωση 41,38%).

Στη Δυτική Ελλάδα επικρατεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 55,77%, έναντι του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος λαμβάνει 44,23% (ενσωμάτωση 39,32%).

Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η οποία λαμβάνει το 59,35% των ψήφων θα διαδεχτεί στην περιφέρεια τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έχει την προτίμηση του 40,65% των ψηφοφόρων (ενσωμάτωση 36,85%).

Στη Στερεά Ελλάδα προηγείται ο Φάνης Σπανός με 51,61% έναντι του Απόστολου Γκλέτσου (ανεξάρτητος), ο οποίος λαμβάνει το 48,39% (ενσωμάτωση 45,75%).

Στην Πελοπόννησο ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επικρατεί με ποσοστό 53,44%, θα διαδεχτεί τον Πέτρο Τατούλη (ανεξάρτητος), που προτιμήθηκε από το 46,56% των ψηφοφόρων.

Τέλος, στο Βόρειο Αιγαίο ο Κώστας Μουτζούρης, που είναι ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ επικρατεί με 55,10% της νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου (ΝΔ), η οποία λαμβάνει το 44,90% (ενσωμάτωση 49,34%).

Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε στον Αντέννα με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι στόχος είναι να τελειώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να γίνει ο πόλος έλξης  η στελέχωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι προνόμιο και ευθύνη της Προέδρου.

Ο Δ. Κουτσούμπας

Συνεχίζουμε την αγωνιστική πορεία για να ανακουφίσουμε την ελληνική οικογένεια, για να διεκδικήσουμε έργα προστασίας της ζωής του λαού μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σχετικές ειδήσεις: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα (video)
Αλ. Χαρίτσης: Απρόσκοπτη διαδικασία στις πιο δύσκολες εκλογές που οργανώθηκαν ποτέ στη χώρα (video)
Ευρεία νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων
Περιφερειάρχης Αττικής ο Γιώργος Πατούλης
Ν. Ηλιόπουλος: Να κερδίσουμε τη μάχη ότι η πόλη μπορεί να αλλάξει (video)
Γιάννης Μώραλης: Ο Πειραιάς νίκησε (video)
Άνετη νίκη του Κ. Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης (video)
Μητσοτάκης: Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος (video)
Αλ. Τσίπρας: Δούρου και Ηλιόπουλος έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού (video)
Πελετίδης:Ο πατραϊκός λαός με την ψήφο του διασφάλισε τη δική του νίκη (video)
Οι νέοι δήμαρχοι της Αττικής
Λεβέντης: Καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα εκλογικά αποτελέσματα

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπόδραση τεσσάρων κρατουμένων από το Τμήμα Μεταγωγών
Επόμενο άρθρο10.000 κεραυνοί στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα – Ο καιρός σήμερα