Τρικυμία στα κομματικά επιτελεία, έντονο παρασκήνιο και νέα αφορμή για αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η συζήτηση για αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Η διακομματική επιτροπή, την Τρίτη, είχε συμφωνήσει την 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, ανατράπηκε με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν, στην οποία θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για το βράδυ και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την αλλαγή ημερομηνίας.

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε ημερομηνία προταθεί.

Σε συνέντευξή του στο cnn.gr, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιπαρατεθούν οι δυο τους, σε ένα δεύτερο ντιμπέιτ εκτός από εκείνο που συζητείται να γίνει μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος (…) Το γεγονός ότι αρνείται τη μεταξύ μας αντιπαράθεση αποδεικνύει και αναδεικνύει ότι έχει τουλάχιστον χαμηλή αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα επιχειρήματά του (…) Εγώ αυτό που είπα είναι ότι έχω σημαντικό κώλυμα, δεν είναι υπεκφυγή, ξεκινάει αργά το βράδυ τις 30ης Ιουνίου η Σύνοδος για να αποφασιστεί ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση γύρω από την εύρεση νέας ημερομηνίας για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών καλά κρατεί.

Ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για τις 27 και 28 Ιουνίου, καθώς και για τις 2 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο για την ώρα τα κομματικά επιτελεία να έχουν καταλήξει κάπου.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες την 27η και 28η Ιουνίου, πρόταση που αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες δίνουν τα υπόλοιπα κόμματα βάσει του προγράμματος των προεκλογικών τους υποχρεώσεων.

Από το Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν κώλυμα για τις 26 και τις 28 Ιουνίου λόγω των υποχρεώσεων της Φώφης Γεννηματά. Ερωτηματικό αποτελεί η 27η Ιουνίου.

Όπως τονίζουν, 10 μέρες πριν από τις εκλογές είναι πολύ δύσκολο τα κομματικά επιτελεία να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους, ωστόσο προσθέτουν ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να γίνει τελικά μία τηλεμαχία μόνο μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη.

«Πρέπει να γίνει ντιμπέιτ; Φυσικά και πρέπει (…) Και ποιοι πρέπει να είναι; Φυσικά και δεν πρέπει να είναι μόνο οι δυο τους. -Δέχεστε άλλη ημερομηνία; -Δεχόμαστε αρκεί να γίνει υπό συμφωνία και υπό συζήτηση» επεσήμανε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Και στον Περισσό επισημαίνουν ότι έχουν αλλάξει ήδη δύο φορές τις κεντρικές προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή ημερομηνία και προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε λογικές σκοπιμότητας. Καθώς στις 27 Ιουνίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρίσκεται στην Πάτρα, ο Περισσός ως εναλλακτική ημερομηνία προτείνει την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη διακομματική επιτροπή που συνεδριάζει εκ νέου τη Δευτέρα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚέρκυρα: Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ
Επόμενο άρθροΣυνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Συμφωνία των Πρεσπών