Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε, χθες, 8 Ιανουαρίου, ένοχες τις δύο υπηκόους Γερμανίας για παράβαση του νόμου  4039/2012 (άρθρο 20) παράνομη εμπορία ζώων. Είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, επειδή μετέφεραν με ένα αυτοκίνητο βαν δεκάδες ζώα συντροφιάς και συγκεκριμένα 43 σκύλους και 4 γάτες.

Το Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε στην κάθε μία ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης, αποφάσισε δήμευση του αυτοκινήτου με την οποία γινόταν η μεταφορά των ζώων και ζήτησε να αναλάβουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των σκύλων και των γάτων την περίθαλψή τους ή να τα αναλάβει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με άρση της κατάσχεσής τους.

Κατηγορούμενες ήταν μια 44χρονη και μια 20χρονη (η δεύτερη εκπροσωπήθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου), που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου πέρυσι, στο 9ο χιλιόμετρο τη εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, να μεταφέρουν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους κλωβούς 47 ζώα συντροφιάς, τα οποία και έφεραν διαβατήρια με ιδιοκτήτες -πρώτους κατόχους, κατοίκους του εξωτερικού, γεγονός που δεν συνάδει με την κείμενη εθνική νομοθεσία, ενώ δεν είχαν καταχωρηθεί ως αδέσποτα στον οικείο Δήμο, δεν καταγράφηκε η υιοθεσία τους και η απευθείας σήμανσή τους στο όνομα κατοίκων του εξωτερικού.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως η μεταφορά των ζώων είχε εμπορικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η κατηγορούμενη Γερμανίδα υπήκοος, η οποία ωστόσο δήλωσε πως ζει 21 χρόνια στην Ελλάδα, υποστήριξε στην απολογία της μεταξύ άλλων, πως εθελοντικά μετέφερε τα ζώα στο εξωτερικό και πως δεν επρόκειτο να πάρει χρήματα και ότι δεν γνώριζε τις νόμιμες διαδικασίες. Από την πλευρά της δεύτερης κατηγορούμενης η συνήγορός της υποστήριξε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση.

Η εισαγγελική πρόταση ήταν να κηρυχθούν ένοχες οι δύο κατηγορούμενες, γιατί δεν τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες και υποκρύπτονταν εμπορικότητα.

 

Προηγούμενο άρθροΤην πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ» στις Ν. Παγασές
Επόμενο άρθροΖέττα Μακρή για Brexit: «Μεγάλο στοίχημα η διατήρηση και ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδας – Μεγ. Βρετανίας»