Aναταραχή συνεχίζει να επικρατεί στα νησιά που ασφυκτιούν από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών.

Στη Μυτιλήνη χθες το βράδυ μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας και η κυβέρνηση ερευνά αν πρόκειται για υποκινούμενα επεισόδια, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνονται. Κάτοικοι της Μόριας δεν κρύβουν την ανησυχία τους και ζητούν 24ωρη αστυνόμευση του χωριού τους.

Στη Χίο επικρατεί περισσότερη ηρεμία πάρα τους υπεράριθμούς φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ . Το αίτημα των κατοίκων για αποσυμφόρηση παραμένει όπως  και  η δημιουργία του αστυνομικού τμήματος  στην περιοχή.

Στη Σάμο επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργεί στο ΚΥΤ όπου στοιβάζονται 7800 άνθρωποι, η επιδείνωση του καιρού. Οι κάτοικοι ευελπιστούν ότι τα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, αλλά και ο έλεγχος των ΜΚΟ θα μπορούσαν να φέρουν θετικά αποτελέσματα. Παραμένει ωστόσο η απόφαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις  μέχρις ότου επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Οι Σαμιώτες προσανατολίζονται να επεκτείνουν τις δράσεις τους και προς τη Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να λυθεί ριζικά το πρόβλημα.

Ο υπ. Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης  μιλώντας στην ΕΡΤ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό  τόνισε  ότι αποτελεί εθνικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση και βούλησή της είναι να προχωρήσει σύντομα το κυβερνητικό της σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών και την επαναπροώθηση των μεταναστών.Χαρακτήρισε μάλιστα την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκίας «ασταθή» στο ζήτημα αυτό.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πιλοτικό το μέτρο του πλωτού φράγματος σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι η διαφύλαξη των συνόρων μας χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στη ναυτιλία μας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα Λιμεναρχεία ειδικά τα ανατολικά με επιπλέον προσωπικό κατά 1.500 άτομα. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος τόνισε ο υπουργός.  Ο κ. Πλακιωτάκης  υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελέγχου για να διακριβώσει αν τα επεισόδια ήταν υποκινούμενα.  Στόχος της κυβέρνησης είπε  είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια  στην λειτουργία των ΜΚΟ  ιδιαίτερα μετά την ψήφιση  της τροπολογίας για τον αυστηρότερο έλεγχο τους στη Βουλή.

Ανταποκρίσεις : Μ. Τζίνέλλη, Θ. Πυλιώτης. Χ. Ζαβουδάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ σωστή χρήση της μάσκας για προστασία από ιούς και μικρόβια-Τι πρέπει να προσέχουμε (video)
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Τέλος σε παθογένειες δεκαετιών με το ν/σ για την Πολιτική Προστασία