Στην οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κινείται η Αθήνα την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις.

Από 115 πτέρυγα μάχης στην Σούδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την επιχειρησιακή επάρκεια των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας: «Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια».

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιμένει στην εμπρηστική της ρητορική με τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να ζητά και πάλι την αποστρατικοποίηση 16 νησιών.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση λύσης σε κοινό έδαφος. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 κατά παράβαση των συνθηκών.

Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου σε Κύπρο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αν δεν είναι μέσα η Τουρκία» ανέφερε ο κ. Ακαρ. Σύμφωνα με την Χουριετ η Άγκυρα αγόρασε και τρίτο γεωτρύπανο μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», τα οποία ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά διαμηνύει ο Νίκος Αναστασιάδης: «Διαφορετικά θα ήταν εγκατάλειψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ: «Ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση όταν με τους χειρισμούς της δεν βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής».

Η κυβέρνηση υποτιμά την τουρκική προκλητικότητα, σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά.

«Η Τουρκία διεκδικεί βλέποντας την κατευναστική στάση της κυβέρνησης», λέει η Ελληνική Λύση.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας συνεχίζεται με τον υπ.Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Μαδρίτη για να συζητήσει με την υπουργό Εξωτερικών ΕΕ και συνεργασίας της Ισπανίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατήγγειλε την Άγκυρα για απαράδεκτη τακτική στο προσφυγικό που –όπως σημείωσε-ανησυχεί πολλούς στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι τους πρώτους μήνες της Άνοιξης η Ελλάδα θα είναι πλήρως θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Έπεσε από τον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου ένας 50χρονος – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του
Επόμενο άρθροΚατατίθεται το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό