Η 92η απονομή των βραβείων Όσκαρ 2020 ολοκληρώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί, ώρα Ελλάδας, με την νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» να αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής, καθώς κατάφερε να αποσπάσει συνολικά τέσσερα βραβεία, ανάμεσά τους και τα Όσκαρ Καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας, αλλά το σημαντικότερο είναι πως έκανε τη μεγάλη ανατροπή, αφού είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Χοακίν Φοίνιξ, επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία «Joker». Το φαβορί «1917» απέσπασε τέσσερα βραβεία επίσης, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τα «σημαντικά» βραβεία, παίρνοντας τα Όσκαρ Φωτογραφίας, Ήχου, Μιξάζ και Ειδικών Εφέ.

Όσκαρ 2020 Καλύτερης Ταινίας: «Παράσιτα»

 

 

Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου: Χοακίν Φίνιξ

Ο Χοακίν Φίνιξ στην ομιλία του έκανε αναφορά στον ρατσισμό, στα δικαιώματα των ζώων και για το περιβάλλον, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να σπαταλάμε τις πρώτες ύλες, ώστε έτσι να μπορέσει να σωθεί ο πλανήτης:

«Δεν νιώθω ανώτερος από κανέναν εδώ. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το σινεμά και δεν ξέρω τι θα είχα απογίνει χωρίς αυτό. Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο δώρο είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε φωνή όταν πολλοί γύρω μας δεν έχουν. Είτε μιλάμε για την εκπροσώπηση των γυναικών, είτε για τον ρατσισμό, είτε για την οικολογία, στην ουσία μιλάμε για τον αγώνα απέναντι στην αδικία. Και υπάρχει αδικία σε αυτό τον κόσμο.

Έχουμε αποσυνδεθεί από τη φύση. Είμαστε εγωκεντρικοί – δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αρμέγουμε την αγελάδα και να βάζουμε το γάλα στον καφέ μας. Μετά της κλέβουμε και το μοσχαράκι της. Αν είχαμε την αγάπη ως οδηγό θα βρίσκαμε το σύστημα που θα μας επέτρεπε να επιβιώσουμε. Έχω υπάρξει κωλόπαιδο, πολύ δύσκολος στις συνεργασίες μου. Και εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες… Αυτή είναι σημασία της ανθρωπιάς. Όταν ήταν 17 ο αδελφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο: Run to the rescue and love and piece will follow».

 

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ρενέ Ζελβέγκερ

 

Αναλυτικά η λίστα των βραβείων:

Καλύτερη Ταινία: Parasite

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν Χο – Parasite

A’ Ανδρικός Ρόλος: Χοακίν Φίνιξ – Joker

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Ρενέ Ζελβέγκερ – Judy

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Μπραντ Πιτ, Once Upon a Time in Hollywood

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Λόρα Ντερν, Marriage Story

Πρωτότυπο Σενάριο: Parasite

Διασκευασμένο Σενάριο: Jojo Rabbit

Ξενόγλωσση Ταινία: Parasite (Νότια Κορέα)

Φωτογραφία: 1917

Μουσική: Joker

Κοστούμια: Little Women

Μοντάζ: Ford V Ferrari

Ήχος: 1917

Μιξάζ: 1917

Ειδικά Εφέ: 1917

Μεϊκάπ & Κομμώσεις: Bombshell

Τραγούδι: I’m Gonna Love me Again – Rocketman

Μεγάλου Μήκους Animation: Toy Story 4 Μικρού Μήκους Animation: Hair Love

Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: American Factory

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Μικρού Μήκους Ταινία: The Neighbor’s Window

 

Πληροφορίες από LIFO

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜαθητική κινητοποίηση στις 12 στα Προπύλαια
Επόμενο άρθροΗ Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας βράβευσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό