Κλειστές δομές φιλοξενίας για τους μετανάστες πρόκειται να δημιουργηθούν σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο μέχρι το καλοκαίρι, μετά από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση για επίταξη ακινήτων στα προαναφερόμενα νησιά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Έντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι νεοεισερχόμενοι θα διαμένουν στις κλειστές δομές προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση και η διαδικασία του ασύλου. Όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές αλλά και στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται άσυλο, θα ακολουθείται η διαδικασία της επιστροφής. Όσοι διαμένουν στις κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα ενώ το βράδυ οι δομές θα μένουν κλειστές.

Οι κατασκευές των κλειστών δομών θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο ώστε να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης προσθέτοντας ότι οι νέες δομές θα είναι ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες. Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η επίταξη ήταν «ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για να δώσουμε λύσεις».

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, δημάρχους των νησιών και κατοίκων και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη στις 10:00 στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε ημιυπόγειο διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια
Επόμενο άρθροΜηταράκης: Οι επιτάξεις των εκτάσεων θα ισχύσουν για τρία χρόνια-Ήταν μέσο έκτακτης ανάγκης- Αντιδράσεις (video)