Στην Αλγερία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ.

Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων θα είναι και η κατάσταση στη Λιβύη.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ  στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από κάθε ενέργεια που τροφοδοτεί την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Οι εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη κυριάρχησαν στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Το κλίμα ήταν γενικά συναινετικό, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις ΗΠΑ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι τα μέρη  που δημιουργούν τα προβλήματα  στην περιοχή της Ν. Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αντέδρασε στην πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή και επανέλαβε ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.  Ο γερουσιαστής ζήτησε διευκρινήσεις και κάλεσε τον αξιωματούχο  να απαντήσει εάν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον Ρόμπινσον  να αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπέστρεψε ο Μπλιντ μετά τo πρόβλημα που αντιμετώπισε με την καρδιά του
Επόμενο άρθροΔιακοπή για ενάμισι μήνα στο πρωτάθλημα Κίνας λόγω του κορωνοϊού