Άφαντος παραμένει ο ένας εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μετά και την απόφασή του να μην προσέλθει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για να καταθέσει αυτοπροσώπως στο πλαίσιο της προανακριτικής για τη Novartis. Ο μάρτυρας αναζητείται πλέον με ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Στις 4 το απόγευμα πάντως θα πρέπει κανονικά να εμφανιστεί στη ΓΑΔΑ και η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αν και η ίδια έχει αρνηθεί την εξέταση. Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε η μη προσέλευση του «Μάξιμου Σαράφη».

Ο μάρτυρας αναζητείται με ένταλμα βίαιης προσαγωγής του, που ζήτησαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα με ανάρτησή του κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή που θα καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκο δικαστήριο.
O πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας» απαντά ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον κ. Τσίπρα.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» με επιστολή του στους εισαγγελείς αλλά και στον πρόεδρο της Προανακριτικής στις 15 Φεβρουαρίου δήλωσε διατεθειμένος να καταθέσει στην επιτροπή αλλά χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, σε διαφορετικό χώρο της ΓΑΔΑ, με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά μέσω ηχητικής μετάδοσης.

Η επιτροπή πάντως αποφάσισε να μεταβεί στη ΓΑΔΑ προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον μάρτυρα αυτοπροσώπως, αλλά με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, όπως κατέθεσε και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

Εισαγγελικές πηγές ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα κατάθεσης των μαρτύρων καθώς επισημαίνουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία και η προστασία τους. Εγκυμονείται κίνδυνος, επισημαίνουν, ακυρότητας της διαδικασίας καθώς και επιβολής κυρώσεων στη χώρα μας από τυχόν παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.

Ανοιχτό αφήνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη».

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Προανακριτική Παπαγγελόπουλου: Δεν προσήλθε ο μάρτυρας «Σαράφης»-Ένταλμα προσαγωγής του

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑυξήσεις τα επόμενα χρόνια στις συντάξεις δείχνει η αναλογιστική μελέτη
Επόμενο άρθροΠροανακριτική Παπαγγελόπουλου: Δεν προσήλθε ο μάρτυρας “Σαράφης”-Ένταλμα προσαγωγής του