Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 26 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της φετινής περιόδου οι νεκροί από την ασθένεια ανέρχονται σε 60, ηλικίας από 4 έως 91 ετών και διάμεση ηλικία  τα 75 έτη. 

Σε ποσοστό 95% τα θύματα της γρίπης ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για πρόκληση επιπλοκών και από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί οι 34 – δηλαδή 6 στους 10 δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στο 93,3% των κρουσμάτων αυτών απομονώθηκε ο ιός γρίπης τύπου Α και από αυτά σε ένα στα τρία ο υπότυπος Α(Η1Ν1) και σε δύο στα τρία ο  υπότυπος Α(Η3Ν2), ο οποίος προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε ηλικιωμένα άτομα. Ο ιός της γρίπης τύπου Β απομονώθηκε στο 6,7% των συγκεκριμένων κρουσμάτων.

Σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί, συνολικά, 195 ασθενείς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την εβδομάδα από 10 έως 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης καταγράφεται υψηλή και αυτήν την περίοδο, ωστόσο παρουσιάζει πτωτική τάση και αυτό αποτυπώνεται και στην επιδημιολογική καμπύλη της διασποράς της ασθένειας.

Η πτωτική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί (σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις) και τις επόμενες εβδομάδες, έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦρουζής: Κακοστημένη φάρσα με ψευδομάρτυρες ως προς το σκέλος των πολιτικών προσώπων (audio)
Επόμενο άρθροΗ Γεσανέχ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ