Στη δίνη του κορoνοϊού βρίσκεται η Ιταλία, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία ανέρχεται ήδη στους οκτώ, τη στιγμή που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 280. Πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση. Όλα τα θύματα είχαν και άλλα προβλήματα υγείας. Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στην Αυστρία και ένα στην Κροατία.

Πόλεις του  ιταλικού βορρά  θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, γεγονός που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ορατό μόνο στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο κορονοϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Κρούσματα σε ανθρώπους κυρίως μεγάλης ηλικίας,  καταγράφονται στην κεντρική και νότια Ιταλία. Ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία.

Εξάλλου μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ιταλός τουρίστας είναι  το τρίτο κρούσμα στην Ισπανία, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ένα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους τέθηκε σε αποκλεισμό έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος του κορονοϊού μια ημέρα νωρίτερα, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais.

Claudio Furlan/Lapresse via AP

Μπείτε μόνοι σας σε καραντίνα, προτρέπει όσους πήγαν στη Β. Ιταλία ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στη Βρετανία. Στο ίδιο πνεύμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβούλευσε το προσωπικό του «να απομονωθεί» αν έχει επισκεφθεί τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας που επλήγησαν από τον κορονοϊό τις τελευταίες 14 ημέρες και να εργαστούν από το σπίτι.

Στη Λομβαρδία,  έχει σημάνει συναγερμός. Έντεκα πόλεις των 50.000 κατοίκων, βρίσκονται σε καραντίνα. Στο Μιλάνο τα σχολεία έκλεισαν, τα μπαρ και οι παμπ κατέβασαν ρολά στις 6 το απόγευμα, ενώ 6 αγώνες ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Ανήσυχοι είναι οι Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή φοιτούν στην Ιταλία. Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ταξιδιώτες επέσπευσαν την επιστροφή τους. Υπό τον φόβο πιθανής καραντίνας, Έλληνες που φοιτούν στην Ιταλία, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.

Αεροπλάνο ναύλωσε ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας για να φέρει πίσω μαθητές του Λυκείου Σπάτων, οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς τους βρίσκονται σε εκδρομή στη Γαλλία, αλλά επρόκειτο να επιστρέψουν οδικώς από την Ιταλία.

Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη  απέναντι στον Κορονοϊό διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Μιλώντας στην ΕΡΤ  στην εκπομπή «Από τις 6».  Στα λιμάνια  της χώρας τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς την Ιταλία  εκτελούνται κανονικά , ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Αρνητικός στον κορονοϊό ο 40χρονος στο Παν/μιακό νοσοκομείο της Πάτρας

Στο μεταξύ, αρνητικό σε κορονοϊό ήταν το δείγμα του 40χρονου, που νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας  ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα γρίπης, μετά την επιστροφή του από την Γερμανία, μέσω Ιταλίας, και διερευνάτο ως ύποπτο κρούσμα, του νέου ιού.

Ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής μίλησε στην ΕΡΤ.

Να ακούτε μόνο τους ειδικούς συμβουλεύει ο Β.Κικίλιας

Λίγο αργότερα ο υπουργός  εξήρε τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα του κορονοϊού, μιλώντας στη Βουλή.

Τον κώδωνα του κινδύνου εν τω μεταξύ κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή πανδημία, καθώς ο κορνοϊός εξαπλώνεται.

Εκτός από την Κίνα άλλωστε, ραγδαία είναι η αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων σε Ιράν και Νότια Κορέα. Επίσης οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε 37.

Στην Κίνα ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού εκτός της επαρχίας Χουμπέι,  περιορίστηκε σε εννέα χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Η Εθνική Επιτροπή  Υγείας της Κίνας, αναφέρει ότι,από τα συνολικά 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του COVID-19, τα 499 επαληθεύτηκαν στη Χουμπέι χθες Δευτέρα. Την Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της επαρχίας ήταν 11, ενώ το Σάββατο 18.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.

Στην  Ιαπωνία  ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess,  που είναι αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κοροναϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα. Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο. Δύο Σέρβοι, 29 και 30 ετών, μέλη του  πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, βρέθηκαν θετικοί στο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Κουβέιτ τρεις ακόμη υπήκοοι του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όλοι είχαν επιστρέψει από το Ιράν και μπήκαν σε καραντίνα.Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε οκτώ.

Στο Ιράν, θετικός στον κορονοϊό ανιχνεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας.  Πέντε άνθρωποι, που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 16, τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε χώρα εκτός Κίνας,.Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι αρχές του Ιράκ κατέγραψαν τέσσερα νέα κρούσματα στην επαρχία Κιρκούκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα σε πέντε.

Στην Τουρκία, αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη υποχρεώθηκε να αλλάξει προορισμό και να προσγειωθεί στην Άγκυρα, όταν ένας επιβάτης παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα. Και οι 132 επιβαίνοντες θα μπουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών.

O ιός «χτύπησε» και την πόρτα της Κροατίας και της Αυστρίας μέσω της Βόρειας Ιταλίας. Το κρούσμα στο Ζάγκρεμπ είναι ένας νεαρός άνδρας που είχε επισκεφθεί το Μιλάνο στις 19 Φεβρουαρίου ενώ στο Τιρόλο έχουν νοσήσει δύο Ιταλοί που ζουν στην περιοχή.

Καλά νέα από το Βιετνάμ. Αποθεραπεύτηκαν και οι 16 άνθρωποι, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, κι ενώ από τις 13 Φεβρουαρίου έως σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σε καραντίνα μπήκαν χίλιοι τουρίστες σε ξενοδοχείο στην Τενερίφη, αφότου ένας γιατρός από τη βόρεια Ιταλία διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβούλευσε το προσωπικό του «να απομονωθεί» αν έχει επισκεφθεί περιοχές της βόρειας Ιταλίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και να εργάζονται από το σπίτι τους.

Τα  κρούσματα στη Νότια Κορέα εκτοξεύτηκαν στα  977- ουρές κάνουν οι κάτοικοι στην πόλη Νταεγού για να προμηθευτούν μάσκες. Οι αρχές ετοιμάζονται να υποβάλουν σε εξετάσεις 200 χιλιάδες άτομα, μέλη της θρησκευτικής αίρεσης στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Σήμερα τα ξημερώματα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε όλες τις χώρες του κόσμου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος η επιδημία να προκαλέσει κρίση με «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί σε χαμηλό τετραμήνου, καθώς οι αγορές διεθνώς υποχωρούν εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνέπειες της πιθανής περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 781,33 μονάδων (–3,34%), στις 22.605,41 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 21η Οκτωβρίου 2019.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη, Κώστας Δαβάνης, Δώρα Μακρή,   Ρεγγίνα Σαβούρδου, Αθανασία Σταμοπούλου, Δήμητρα Αναργύρου, Βάσω Γκόρου, Σμαράγδα Αγορογιάννη, 

Σχετική είδηση: ΠΟΥ: Ενδεχόμενο πανδημίας αν και είναι πολύ νωρίς-Ψυχραιμία, συνιστά ο υπ.Υγείας-Αυξημένη επιτήρηση και κανόνες υγιεινής (video)

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζητά από το Κογκρέσο χρηματοδότηση 2,5 δισ. δολαρίων για τον COVID-19

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι κυριότερες συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού
Επόμενο άρθροΠαναθηναϊκός: Στο χειρουργείο ο Κολοβός