Αρνητικό στον Covid-19 αποδείχθηκε το δείγμα του 40χρονου, ο οποίος εισήχθη στο Αττικόν αφού παρουσιάστηκε αυτοβούλως για να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Ο 40χρονος, ο οποίος είχε ταξιδέψει εσχάτως στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, παρουσίασε συμπτώματα πυρετού και βήχα και μετέβη στο Αττικόν για περαιτέρω εξετάσεις. Το δείγμα που ελήφθη από τον ασθενή, εστάλη στα μοριακά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι ελέγχθηκαν τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αντίστοιχα.

Τα τρία ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό διαπιστώθηκε πως ήταν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ. Ο διευθυντής του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής υπενθύμισε ότι εργαστήρια αναφοράς για την ειδική εξέταση ύποπτων κρουσμάτων είναι επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει σε θέματα δημόσιας υγείας πολύ καλά αποτελέσματα», επισήμανε ο Ανδρέας Μεντής.

Δέσμη προληπτικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί, για την αποφυγή και τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας: «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς».

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πανδημίας  και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί  το «άνοιγμα» όλων των κλινών των ΜΕΘ  που επιπρόσθετα  θα βοηθήσει και το υπάρχον Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από αυτές τις κλίνες. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και συνεννόηση με τα μέσα  μαζικής ενημέρωσης  γιατί εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τον πανικό που μπορεί να προκύψει ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος και από τον ίδιο τον Κορονοϊό. Τόνισε  την ανάγκη συνεργασίας με το νοσοκομειακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την λήψη ειδικών μέτρων στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες.   Απέρριψε ως λύση το κλείσιμο των συνόρων.

Το σημαντικό είναι να διαχειριστούμε τα πρώτα περιστατικά, οταν και εάν εμφανιστουν. Πρεπει, ωστοσο, να ξέρουμε ότι το να κολλήσουμε τον κορωνοϊό δεν ήλθε το τέλος του κόσμου, επισήμανε στο πρωτο προγραμμα ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ασυμπτωματολογία και η θνητότητα είναι μικρή. Αυτό που φοβίζει την διεθνή κοινότητα είναι η εξάπλωση. Δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για έναν νέο ιό. Υπαρχουν συνεχεις μεταλλάξεις, εξηγησε ο κ. Γαργαλιανος

Σχετική είδηση: Άνοδος κρουσμάτων στην Ιταλία-Εξάπλωσή του COVID-19 σε χώρες της Ευρώπης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου
Επόμενο άρθροΣτερεύουν τα αποθέματα αίματος στην Κίνα