Τέσσερα είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, στη χώρα μας, καθώς μια 36χρονη βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Είχε επισκεφθεί την Β. Ιταλία και νοσηλεύεται  επίσης στο Αττικό νοσοκομείο όπου θετική στον νέο ιό νοσηλεύεται και η 40χρονη υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς. Στο Λονδίνο θα παραμείνει η κόρη της 40χρονης και ένας ακόμη μαθητής, από το ίδιο σχολείο, που βρίσκονταν σε εκδρομή στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για κοροναϊό.

Σύμφωνα με τη νεώτερη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Έδεσε στο λιμάνι της Πάτρας το πλοίο «Cruise Olympia» από την Ανκόνα το οποίο νωρίτερα είχε φτάσει στην Ηγουμενίτσα, όπου και αποβιβάστηκε μία γυναίκα με ύποπτα συμπτώματα.

Κλιμάκια ειδικών βρίσκονταν στο λιμάνι για τη διαχείριση της κατάστασης, όπως και επόπτες δημόσιας υγείας από την περιφέρεια, ώστε να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν από το πλοίο το οποίο θα απολυμανθεί, αλλά ζητήθηκαν τα στοιχεία όλων, ώστε να μπορεί να υπάρξει άμεσα επικοινωνία μαζί τους, εάν χρειαστεί. Η 47χρονη κάλεσε η ίδια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και τη μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφερε ειδικές στολές και παρέλαβε την γυναίκα τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην Θεσσαλονίκη η 38χρονη που μετέδωσε τον ιό στο 10χρονο γιο της και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ. Το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον των δύο γυναικών βρίσκεται υπό παρακολούθηση και σε κατ`οίκον απομόνωση, ενώ έκλεισε προληπτικά το σχολείο που φοιτά το παιδί.

Στο «Αττικόν» νοσηλεύεται  και το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Αθήνα, μια γυναίκα 40 ετών εργαζόμενη στην τράπεζα Πειραιώς και μεταφέρθηκε εκεί από ιδιωτικό θεραπευτήριο  όπου διαπιστώθηκε ότι νοσεί με ήπια συμπτώματα. Οι μαθητές του Κολεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο με την κόρη της 40χρονης, επιστρέφουν στην Ελλάδα με ναυλωμένη πτήση από το Κολέγιο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας. Το θετικό είναι ότι κανέναν μέλος της οικογένειας της 40χρονης δεν έχει νοσήσει.

Στο ΑΧΕΠΑ  στην Θεσσαλονίκη  η 38χρονη  που διαγνώστηκε  με τον νέο ιό. Νοσηλεύεται σε πάρα πολύ κατάσταση μαζί με τον 10χρονο γιό της  και οι δύο εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Απολύμανση  έγινε στο κτίριο του σχολείου του παιδιού  και στο κεντρικό κτήριο της ΧΑΝΘ. Ενώ γίνεται και ιχνηλάτηση των επαφών που είχε η γυναίκα.

Αρνητικά στον κορονοϊό βγήκαν τα δείγματα επτά ατόμων που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται, ότι και οι επτά ήρθαν από την Ιταλία. Γενικότερα, αρνητικά στον νέο κορονοϊό ήταν τα 111 δείγματα που ελήφθησαν από τα ειδικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Υπ. Υγείας: Κατάργηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία

Οδηγίες προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Ακόμη υπάρχουν πληροφορίες για ένα ακινητοποιημένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μακεδονία που έχει έρθει από την Βρετανία το οποίο απολυμάνθηκε προληπτικά αλλά δεν υπάρχουν  περισσότερα στοιχεία.

Η πολιτεία οφείλει να καθησυχάζει  και να μην εφησυχάζει ανέφερε ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην εκπομπή της ΕΡΤ “Από τις 6” και σημείωσε πως το 80% των περιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ήπιας μορφής.  Είπε ακόμη ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης  και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου  θα λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα. Δεν υπάρχει δευτερογενής διασπορά στην κοινότητα και είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Τόνισε δε ότι υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση και θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό.

Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τριψήφιος τηλεφωνικός  αριθμός για τον κορονοϊό  στα σχέδια της κυβέρνησης.

Tο ενδεχόμενο δημιουργίας τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται κυρίως οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης με αφορμή σχετική πρόταση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επισήμανε ότι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που έχει δώσει το Υπουργείο. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός 210 5212054 του ΕΟΔΥ απαντά στις απορίες τον πολιτών και δίνει σαφείς οδηγίες  για την αντιμετώπιση το κορονοϊού  όπως επίσης μπορούν να επισκεφθούν  την ιστοσελίδα  του ΕΟΔΥ

Η δ/ντρια Εργαστηρίου Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών Παγώνα Λάγιου συνέστησε  μιλώντας στην ΕΡΤ , να είμαστε σε εγρήγορση να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αν έχουμε επιδημιολογικό ιστορικό να παραμείνουμε στο σπίτι μας και να επικοινωνήσουμε με τον αριθμό του ΕΟΠΥΥ ή τον γιατρό  μας. Δεν έχει νόημα να πάμε σε νοσοκομείο θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο εμάς και του γύρω μας. Αυτή τη στιγμή, εκτίμησε, δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν σχολεία ή αναβληθούν εκδρομές.

Έπειτα από απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, παραμένουν κλειστά σήμερα (Παρασκευή 28/2) για προληπτικούς λόγους τα σχολεία:

4ο ΓΕΛ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορονοϊό.

«Βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και βέβαια κάθε φορά, ανάλογα με τα κρούσματα που μπορεί να υπάρχουν, λαμβάνονται αποφάσεις, όπως έγινε με το προσωρινό κλείσιμο ενός σχολείου, όπως έγινε στην περίπτωση του 105ου δημοτικού εδώ στη Θεσσαλονίκη για 14 ημέρες» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα, τα γυμνάσια και Λύκεια του Κολεγίου Αθηνών και Ψυχικού και το νηπιαγωγείο «Ι. Μ. Καρράς», καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας, με προσβληθέντα από κορονοϊό.

Σε πλήρη απολύμανση του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου της Γλυφάδας, το οποίο παρέμεινε κλειστό σήμερα με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, προχώρησε ο δήμος. Παράλληλα ο δήμος Γλυφάδας ανακοίνωσε πως από σήμερα και όλο το εορταστικό τριήμερο που ακολουθεί, θα προχωρήσει για λόγους πρόληψης, όλων των σχολείων και δημοτικών χώρων.

Στη Θεσσαλονίκη σε προληπτική απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και του συνόλου των σχολικών συγκροτημάτων προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η απολύμανση των σχολείων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη, 3 Μαρτίου, ενώ στα δημοτικά κτίρια θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος εβδομάδας.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των άλλων ενεργειών που αποφάσισε ο Δήμος, μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στην πόλη, ενώ ήδη τοποθετήθηκαν στις στάσεις του ΟΑΣΘ οι αφίσες με οδηγίες πρόληψης και προστασίας των πολιτών από τον κορονοϊό.

Κλειστά σήμερα και τα σχολεία στο Δήμο Ναυπλίου, καθώς θα πραγματοποιηθούν απολυμάνσεις.

Ψυχραιμία συνέστησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανικός.

Τη ματαίωση, των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όσοι δεν συμμορφωθούν με την απόφαση απειλούνται με φυλάκιση έως και 2 χρόνια.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω της αναστολής των καρναβαλικών εκδηλώσεων, μελετά το ΥΠΟΙΚ. Αυτή την ώρα στο Μαξίμου έγινε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  για τις πιθανές επιπτώσεις  που μπορεί να έχει στην οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας  υπογραμμίζει ότι παρά τον βελτιωμένο δείκτη οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο που έφτασε στις 113,2 μονάδες και το αποτελεσματικό οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα που ανέκυψε με τον κορονοϊό θέτει και την ελληνική οικονομία ενώπιoν μίας δύσκολης κατάστασης.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απαιτείται από όλους ψυχραιμία και ορθολογισμός.

Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό για την πρόληψη του κορονοϊού

Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κορονοϊού, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία  και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Ρεπορταζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Λία Χριστάρα. 

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓ εθνική. Σημαντικές αναμετρήσεις.
Επόμενο άρθροΣε τακτική δικάσιμο 8 Χιώτες για επεισόδια με ΜΑΤ, αφέθηκαν ελεύθεροι