Δεκτό και επί του συνόλου έγινε, μετά την ψήφισή του επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)». Νωρίτερα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για την αρχή του νομοσχεδίου, και επί συνόλου 286 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Επίσης, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 47, για την κατάργηση της «13ης σύνταξης», επί 286 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν επίσης 158 βουλευτές, και κατά 128 βουλευτές.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας.

Ο Α. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραπλάνησε» τούς συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε «κριτική για την κριτική» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι οι αντιρρήσεις του κ. Τσίπρα ήταν «κροκοδείλια δάκρυα» και ότι με την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε επί της αρχής του νομοσχεδίου θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταψηφίσει τη μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και τη ψηφιακή σύνταξη.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των ομιλητών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Για ένα νομοσχέδιο που μειώνει τις συντάξεις και κοροϊδεύει τους συνταξιούχους, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά: «Δεν καταργείτε κύριοι της κυβέρνησης τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Απλά του κάνετε μακιγιάζ. Ο νόμος ζει και βασιλεύει. Απλά αλλάζει όνομα. Και πλέον μπορούμε εύκολα να τον ονομάσουμε νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση».

Τελειωτικό χτύπημα στο ασφαλιστικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Για το ΚΚΕ το πρόβλημα της ασφάλισης είναι ταξικό, είναι πολιτικό καθώς φανερώνονται ακόμα πιο καθαρά τα όρια αυτού του συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποιίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος: «Όταν ανακατεύεις το καλό με το κακό, το στραβό με το ίσιο, σου βγαίνει στραβό! Αυτή είναι η πραγματικότητα, δε μπορεί να μας βγει ίσιο αυτό το πράγμα! Και η αλήθεια είναι ότι δε βρίσκετε λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας».

Το νομοσχέδιο δεν αντιστρέφει τον όλεθρο που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, είπε –μιλώντας μία μέρα νωρίτερα- ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Ο νόμος Βρούτση είναι μια επέκταση τυο νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς να θέλω να στιγματίσω ονόματα. Η μνημονιακή διαδικασία συρρίκνωσης του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζει».

Ακολούθησε ψηφοφορία επί των άρθρων και επί του συνόλου του νομοσχεδίου.

Με αφορμή την ψήφιση του ασφαλιστικού, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠτώση άνω του 5% στη Γερμανία και 6% στην Ελλάδα
Επόμενο άρθρο“Πιο λυπημένη η κοινωνία χωρίς τη φωνή της”-Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την ‘Αλκη Ζέη