Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα από τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν την Τρίτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. μετά από αίτημα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεδρίαση θα αποτελέσει ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης της Ελλάδα. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο.

Tο απόγευμα συναντώνται στο Ζάγκρεμπ οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, όπου μεταβαίνει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιόζεπ Μπορέλ, ο οποίος είχε χθες επαφές στην Τουρκία.

Για την Παρασκευή προσδιορίστηκε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

(EUROKINISSI)

«Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Θα προστατεύσουμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ε.Ε.», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την επιθεώρηση της συνοριακής γραμμής μαζί με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ασύμμετρη απειλή και σημείωσε ότι αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα.

Άπό την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την διάθεση 700 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, την ενεργοποίηση της Frontex και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Νέο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανάρτησή της στο Twitter όπου αναφέρεται στην επίσκεψη των επικεφαλής στη συνοριακή γραμμή.

Μήνυμα Ζεεχόφερ: Ούτε τα ευρωπαϊκά ούτε τα γερμανικά σύνορα είναι ανοιχτά

Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας αναφέρθηκε σε μήνυμά του μέσω Twitter ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοιχτά».

Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοιχτά τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ούτε τα γερμανικά είναι ανοιχτά. Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί με όλες τις δυνάμεις. Το μήνυμα αυτό έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω Twitter στα αραβικά και στα αγγλικά.
Ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός ανοίγει την πόρτα για τα ασυνόδευτα ανήλικα από την Ελλάδα. Στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ θα επιδιώξει να διαμορφωθεί μία «συμμαχία των προθύμων» για να παραλάβουν από την Ελλάδα 5000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που παραμένουν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ άσκησε έντονη κριτική στην Κομισιόν για καθυστερήσεις στη διαχείριση του προσφυγικού. Είναι απογοητευμένος από τη νέα Επιτροπή είπε ο Ζεεχόφερ, η επιτροπή δρα με καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα θα έπρεπε να επισπεύσει τις εκταμιεύσεις από τη βοήθεια των 6 δις για τα 3,6 εκ. Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, είπε ο Ζεεχόφερ.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση -Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Σχετικές ειδήσεις: Μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό-Μητσοτάκης: Δεν πέρασαν οι απειλές Ερντογάν (video)

Συναντήσεις Ν. Δένδια για προσφυγικό- προστασία ευρωπαϊκών συνόρων (video)

Σε 27 από 183 μέρες μειώνεται ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων ασύλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔΝΤ: Ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Επόμενο άρθροΈβρος: Αποκρούουν τις απόπειρες εισβολής οι αρχές – Μαρτυρίες για οργανωμένο τουρκικό σχέδιο