Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Στο νοσοκομείο του Ρίου, παραμένουν 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, μεταξύ αυτών ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Ηλεία, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, λαμβάνει ισχυρή αγωγή και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λοίμωξης του αναπνευστικού. Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται και μια γυναίκα από το οικογενειακό του περιβάλλον, που διαπιστώθηκε ότι είναι κρούσμα του κορονοϊού και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Εκτός εφημερίας τέθηκε το νοσοκομείο του Ρίου για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά. Σε κατ΄οίκον περιορισμό είναι 5 Ζακυνθινοί που ταξίδεψαν με τον 66χρονο σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ φοιτητής στο Ρέθυμνο, εξετάζεται ως ύποπτο κρούσμα και αναμένονται τα αποτελέσματα του δείγματος.   Σε εφαρμογή από σήμερα και για 48 ώρες τα έκτακτα μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, που αποφασίστηκαν χθες εκτάκτως στο υπουργείο Υγείας, καθώς από αυτούς τους τρεις νομούς προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος. 

Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας.

Στη σημασία που ενέχει η ατομική ευθύνη στη μάχη έναντι του κορονοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέπτεται το νοσοκομείο Γεννηματά, ένα από τα νοσοκομεία που αποτελούν σημεία αναφοράς ύποπτων κρουσμάτων.

«Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας σε ευπαθείς ομάδες. Θέλω όλοι, με αφορμή όσα έγιναν από κάποιους στα καρναβάλι της χώρας, να αναλογιστούν ξανά. Οφείλουμε να σεβαστούμε, να φροντίσουμε και να προσέξουμε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» είπε ο κ. Κικίλιας.

Εξάλλου, ενόψει του αυριανού δεύτερου έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο κ. Κικίλιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του για τον καλύτερο συντονισμό των κρατών-μελών της ΕΕ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

O 66χονος άνδρας βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, απ’ όπου κατάγεται και από εκεί παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι όταν ο 66χρονος, ο οποίος υποφέρει από προβλήματα υγείας, ανέφερε από την αρχή στους γιατρούς το ταξιδιωτικό του ιστορικό, το Ισραήλ δεν ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν κρούσματα του Covid-19. Στα δύο 24ωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ανθρώπων. Στο νοσοκομείο προσήλθαν αρχικά για νοσηλεία και άλλα άτομα από το γκρουπ των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο, γι΄αυτό εκτιμάται ότι η διάχυση που έχει γίνει στον πληθυσμό είναι μεγάλη, λόγω και των κοινωνικών επαφών που είχαν έως ότου παρουσιάσουν συμπτώματα. Μέχρι στιγμής 19 άτομα από το προσωπικό της Κλινικής, γιατροί και νοσηλευτές, έχουν μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες στην Αμαλιάδα. Σταμάτησαν οι εφημερίες και τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Όσον αφορά στην διαχείριση του κρούσματος, ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.

Στις περιοχές Αμαλιάδας, Πάτρας, Γαστούνης και Ζακύνθου παραμένουν στο σπίτι περισσότεροι από 400 πολίτες ως ύποπτα κρούσματα που εντοπίστηκαν από την ιχνηλάτηση των επαφών με ασθενείς του κορονοϊού.

Τι λέει γιατρός που περιέθαλψε τον 66χρονο προτού διαγνωσθεί με κορονοϊό

Μια εκ των γιατρών που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο εκπαιδευτικό προτού διαγνωσθεί θετικός στον επικίνδυνο κορονοϊό μίλησε στην ΕΡΤ. Η ίδια όπως και συνάδελφοί της βρίσκονται προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς τη νόσου. «Τεθήκαμε προληπτικά σε καραντίνα. Είμαστε καλά στην υγεία μας» είπε στην ΕΡΤ.

Ο 66χρονος ασθενής παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Στην οφθαλμολογική κλινική του Ρίο θα νοσηλευθούν  περιστατικά του κορονοϊού

Επίσης ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.

Όσον αφορά τις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και το Σάββατο το Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο «Άγιος Ανδρέας» αντί για το Ρίο.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί και εξετάζονται αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, περίπου 50 άτομα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί τον κορονοϊό.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κρούσματα υπενθυμίζεται ότι χθες θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο σύζυγος της 31χρονης εκπαιδευτικού που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ. Το πρώτο δείγμα που είχε δώσει για τον κορονοϊό είχε βγει αρνητικό, ωστόσο ο άνδρας συνέχισε να παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης. Σε δεύτερο τεστ που υπεβλήθη βρέθηκε θετικός στον ιό και πλέον νοσηλεύεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης σε  κατ’ οίκον απομόνωση τέθηκε η οικογένεια του έβδομου κρούσματος. Πρόκειται για τον άνδρα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Αρνητικό στον κορωνοϊό  βγήκε και το τελευταίο δείγμα που ελήφθη από ύποπτο κρούσμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (κτηνίατρος από Λάρισα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία).

Μέχρι σήμερα  5 ασθενείς, που όλοι τους είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και εμφάνισαν συμπτώματα κρυολογήματος, νοσηλευτηκαν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοιο). Και στις 5 περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι δεν προσβλήθηκαν από τον νέο ιό.

Κλειστά σχολεία, αθλητικοί, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου

Τα μέτρα στους τρεις νομούς περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών κέντρων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, καθώς και ματαίωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, για σήμερα 5 και αύριο 6 Μαρτίου 2020.

Εντός του διημέρου τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακύρωσε όλες τις τελετές απονομής πτυχίων Μαρτίου- Απριλίου 2020 στους απόφοιτους των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα παραλάβουν τα πτυχία τους κανονικά από τις Γραμματείες των Τμημάτων, σε ημερομηνίες που θα ορίσουν οι Κοσμητείες και τα Τμήματα. Οι αναβληθείσες τελετές απονομής πτυχίων θα πραγματοποιηθούν κατά τη θερινή περίοδο.

Ύποπτο κρούσμα φοιτητή στο Ρέθυμνο. Εξετάζεται το δείγμα- Αναμένονται αποτελέσματα

Ο φοιτητής από το Ρέθυμνο, φέρεται να ήταν σε στενή επαφή με κάποιους από τους νοσούντες από τον κορονοϊό στο Ρίο. Πληροφορίες τον θέλουν να ήταν και αυτός μέσα στο γκρουπ των ταξιδιωτών, που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Είναι ένας νεαρός 20 ετών, που παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν για 48 ώρες τις πανεπιστημιακές σχολές στο Ρέθυμνο.

Πράσινο φώς από τον ΕΟΔΥ για την αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου MSC Opera. Αναχωρεί στις 18.00 από την Κέρκυρα.

Ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που πρέπει αποφεύγουν τις συναθροίσεις, τις επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε ανθρώπους που είναι ασθενείς.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του» υπογράμμισε.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροMVP της 15ης αγωνιστικής ο Κουμεντάκης
Επόμενο άρθροΟ Παυλόπουλος υποδέχτηκε Πετρούνια και Μιλλούση