Για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και υποδομών για το προσφυγικό- μεταναστευτικό  συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί στο Μεγάρο Μαξίμου. Υπό την σκιά του κορονοϊού, ήταν πρωτότυπος και ο μεταξύ τους χαιρετισμός.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα στηριχθούν με ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας. Που σημαίνει, ότι η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενθαρρύνει τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να δανείσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις με ποσά έως και 500 εκατομμύρια ευρώ, θέτοντας η ίδια το ταμείο της ως εγγύηση. Πρόκειται για ένα εγγυοδότικο πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ , προκειμένου η χρηματοδότηση να φτάσει τα 500 εκατομμύρια.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Αντριου  Μακντάουελ, αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είπαν ότι αυτό έρχεται στη σωστή στιγμή, «πρέπει να θωρακιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ στην Ελλάδα, από τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός,η μεταφορές και η μεταποίηση

Αμέσως μετά, υπέγραψαν άλλη μια σύμβαση-συμφωνία, η οποία προβλέπει χρηματοδότηση  με 200 εκατομμύρια ευρώ των δημόσιων επενδύσεων και δράσεων που συνδέονται με το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Δηλαδή υποδομές για στέγαση , για ύδρευση  για υγεία και για αποχέτευση, στις παραμεθόριες περιοχές, στα νησιά και στον Έβρο, που έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται τις πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακντάουελ,  μίλησαν για την αλληλεγγύη της Ευρώπης, για τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και τόνισαν «αυτό το βάρος που σηκώνουν οι παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας να γίνει ελαφρύτερο μέσω αυτών των συμφωνιών.»

«Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι «Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς οι οποίοι πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του κορονοϊού.» Στην συνέχεια τόνισε ότι «Η δεύτερη συγκυρία που έχει ένα ενδιαφέρον, αφορά την δεδομένη πρόθεση της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος. Ήδη υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της τράπεζας και του αρμόδιου υπουργού  κ. Μηταράκη και αναμένουμε και την έμπρακτη στήριξη με χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου βάρους που έχει αναλάβει η χώρα μας».

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠοιος κριτής κάθεται πολύ ώρα στον καθρέφτη για να δει τι θα φορέσει
Επόμενο άρθροΟ Ενρίκε Ιγκλέσιας μιλάει για την πατρότητα και τη συνεργασία του με τον Ρίκι Μάρτιν