Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός χθες στο Βερολίνο είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά, και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην Ελλάδα. Νωρίτερα, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε, με στρατιωτικές τιμές, στην πλατεία μπροστά στο μέγαρο της Καγκελαρίας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, στις 16.30 ώρα Ελλάδας.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν μία ώρα. Ακολούθως θα προβούν σε δηλώσεις, στο πλαίσιο της προγραμματισμένυης συνέντευξης Τύπου.

=Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστραικός καγκελάριος, από το μέγαρο της Καγκελαρίας στη Βιέννη, θα συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ, για τον κορονοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί σστο Βερολίνο συναντήθηκε με φορείς και ενώσεις της γερμανικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) Μάρτιν Βανσλέμπεν, ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Γιοάχιμ Λανγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ZDH) Χόλγκερ Σβανέκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών Γερμανίας (BDA) Στέφεν Κάμπετερ.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η δυνατότητα επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπου η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, τα logistics και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικών-εκπαιδευτικών κέντρων για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας.

Στο πρόγευμα εργασίας συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στη Βιέννη θα μεταβεί το μεσημέρι και στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τον πρωθυπουργό θα υποδεχθεί ο Κουρτς μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας με στρατιωτικές τιμές, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τους, και κατόπιν η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας, όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει, «η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη», ο καγκελάριος έχει ανακοινώσει την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, έχοντας δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.
«Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας την «σημασία της βοήθειας επί τόπου», σημείωνε ότι «παράλληλα με εφοδιασμό σε προσωπικό και υλικό, θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την φροντίδα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα της χώρας».

Σε διαδοχικές δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος είχε τονίσει μεταξύ άλλων, πως «το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Είναι χαρακτηριστικό, πως ο επικεφαλής της Αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος άμεσα, ήδη την περασμένη Τρίτη, είχε ασκήσει ανοικτά δριμεία κριτική προς τον Τούρκο πρόεδρο για την «πρωτοφανή όσο και προκλητική» ανακοίνωσή του περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα. Είχε δε, καταγγείλει ευθέως τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι οργάνωσε «συνειδητά αυτή την επέλαση προσφύγων», που γίνεται «τελείως στοχευμένα», μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς την Βουλγαρία.
Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, «οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην Ε.Ε., κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα – και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην Ε.Ε.».

Σχετική είδηση: Μητσοτάκης-Μέρκελ: Το μεταναστευτικό αφορά την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροO Τραμπ «στολίζει» τη Fed γιατί δεν μηδενίζει το επιτόκιο
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή η γιαγιά της