Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, 11:29

H αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή για την υπέρταση της Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποτρέπουν από την συνέχιση της θεραπείας με ACE-I και ARBs.

Με βάση μια αρχική αναφορά από την Κίνα και τα ακόλουθα στοιχεία ότι η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στους νοσηλευόμενους με COVID-19, σημειώνεται ότι υποθέσεις διατυπώνονται προς διερεύνηση για μια δυσμενή συνέπεια στους Αναστολείς του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτασίνης (ACE-i) ή στους Αναστολείς Υποδοχέων ΑγγειοτΑσίνης (ARBs).

Έχει συζητηθεί, ιδιαίτερα στα social media ότι η κοινή χρήση φαρμάκων μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο μόλυνσης και την σοβαρότητα του COVID-19.

Η ανησυχία αυξάνεται από την παρατήρηση ότι όμοια με τον κορωνοϊό SHARS, ο COVID-19 ενώνεται με ένα ένζυμο που ονομάζεται ACE2 για να μολύνει κύτταρα και τα επίπεδα του ACE2 αυξάνονται ακολουθώντας θεραπεία με ACE-I και ARBs.

Εξαιτίας της απλοποίησης του ζητήματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ασθενείς λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση βρίσκονται σε δίλημμα και οι γιατροί τους ανησυχούν έντονα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς έχουν σταματήσει να λαμβάνουν το ACE-I τους ή την ARB θεραπεία τους.

Η υπόθεση για την ασφάλεια των ACE-I και  ARB θεραπειών  σε σχέση με τον COVID-19 δεν μοιάζει επιστημονικής βάσεως ή  υπαρκτών στοιχείων για να στηριχθεί.

Στην πραγματικότητα, ένδειξη υπάρχει από μελέτες στα ζώα που προτείνουν  αυτές τις θεραπείες ως πιο προστατευτικές ενάντια σε σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές σε ασθενείς με λοίμωξη του COVID-19, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα για τους ανθρώπους.

Το Συμβούλιο της Καρδιολογικής Εταιρείας εύχεται να διαφωτιστεί κάθε έλλειψη στις ενδείξεις υποστηρίζοντας τις βλαβερές συνέπειες των ACE-I και  ARB στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19.

Τέλος, το Συμβούλιο συστήνει σε γιατρούς και ασθενείς να συνεχίσουν την θεραπεία  με την συνήθη αντι-υπερτασική θεραπεία γιατί  δεν υπάρχουν κλινικές ή επιστημονικές ενδείξεις που να προτείνουν ότι η θεραπεία  με ACE-I και ARBs πρέπει να διακοπούν εξαιτίας της εξάπλωσης του COVID-19.

Πηγή: virus.com.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, 11:29

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Χριστίνα Μπόμπα κάνει διαλογισμό στο σπίτι της
Επόμενο άρθροΝέα δέσμη οικονομικών μέτρων- «Καμία απόλυση» η προϋπόθεση για στήριξη επιχειρήσεων