Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι ενήμερος για αναφορές, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ασθένεια από κορονοϊό . «Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της ιβουπροφαίνης και της επιδείνωσης της COVID-19», αναφέρει. Προσθέτει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα επανεξετάσει οποιαδήποτε νέα πληροφορία καταστεί διαθέσιμη σε αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο της πανδημίας.

Ο ΕΜΑ εξηγεί ότι τον Μάιο του 2019, η Επιτροπή Ασφάλειας του ξεκίνησε μία επανεξέταση των μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ιβουπροφαίνη και κετοπροφαίνη για το αν η λοίμωξη από ανεμοβλογιά (varicella) και μερικές βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν με αυτά τα φάρμακα.

Το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης για πολλά σκευάσματα με ιβουπροφαίνη περιέχει ήδη προειδοποιήσεις ότι οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους μπορεί να αποκρύψουν τα συμπτώματα μίας επιδεινούμενης λοίμωξης. Κατά την έναρξη θεραπείας για τον πυρετό ή τον πόνο στην COVID-19 , οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων της παρακεταμόλης και των ΜΣΑΦ.

Οι ασθενείς που έχουν οποιαδήποτε απορία, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό τους. Με βάση τα ανωτέρω, επί του παρόντος, «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη να διακόψουν τη θεραπεία τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜηνύματα συμπαράστασης σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από την ΠτΔ
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Οδηγίες απολύμανσης αυτοκινήτου