Στην 35η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων κορονοϊού, βρίσκεται η Ελλάδα. Οι εκκλήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και παραμονή στο σπίτι είναι δραματικές. Τους 13 έφθασαν οι νεκροί από τον κορoνοϊό στην Ελλάδα και 530 τα κρούσματα 998 απροσδιόριστης προέλευσης), ενώ 100 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 18 είναι διασωληνωμένοι.

Τις επόμενες μέρες περιμένουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα είναι ανάλογη με τη συμμόρφωση στα μέτρα περιορισμού, τόνισε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως ο κορονοϊός δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα, αλλά και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Κάλεσαν ακόμη τους πολίτες να μην συρρέουν στα νοσοκομεία γιατί κινδυνεύουν να μολυνθούν ή να μολύνουν άλλους.

Δραματική έκκληση για αυτοπεριορισμό και σεβασμό της ζωής και του κοινωνικού συνόλου, απηύθυνε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι από τη συμπεριφορά του πληθυσμού θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, απαγορεύτηκε η μετακίνηση προς τα νησιά εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και ο απόπλους όλων των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Από τη Δευτέρα 23/3 οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με τους μισούς παραγωγούς και με απόσταση πέντε μέτρα μεταξύ των πάγκων, ενώ στα σούπερ μάρκετ, τα οποία σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα εισέρχεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Με τέσσερις χιλιάδες ολόσωμες φόρμες υψηλής προστασίας και 10 χιλιάδες μάσκες εφοδιάζονται τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας στη μάχη με τον κορονοϊό. Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του 53χρονου, που ήταν το δεύτερο θύμα του κορονοϊού.

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη, ανεβάζοντας τον αριθμό στα έξι.

Άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού διαπιστώθηκαν στο νοσοκομείο της Καστοριάς, το ένα από τα οποία σε μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ανακοίνωση του ΕΚΑΒ στην Καστοριά

Έκκληση στους πολίτες της Καστοριάς να μείνουν σπίτι και να μην δυσχεραίνουν με την παρουσία τους, την πρόσβαση των ασθενοφόρων προς το νοσοκομείο της πόλης, απευθύνει με ανακοίνωση του το ΕΚΑΒ Καστοριάς. Όπως καταγγέλλουν αργά το απόγευμα του Σαββάτου ασθενοφόρο που έκανε κατεπείγουσα διακομιδή στο νοσοκομείο, αναγκάστηκε να κάνει έντονη χρήση ηχητικών σημάτων και να ελαττώσει ταχύτητα προκείμενου να ελευθερωθεί ο δρόμος από τον κόσμο, τις οικογένειες με παιδιά και με ποδήλατα, που έκαναν την βόλτα τους ενώ την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι έκαναν την βραδινή τους άσκηση. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ σημειώνουν ότι αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την διακομιδή και προειδοποιούν ότι το παραπάνω γεγονός «θα μπορούσε να είναι και αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με πιθανή παράσυρση ανθρώπου από το ασθενοφόρο».

«Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα στις κλειστές δομές Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών, οι ιατρικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορoνοϊού στον πληθυσμό», σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως υπογραμμίζει, «λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο πρόληψης προκειμένου να κρατήσουμε τον κορονοϊό μακριά από τα κέντρα φιλοξενίας. Ελέγχουμε όλους όσους αφίχθησαν στη χώρα μας μετά τα έκτακτα μέτρα της 1ης Μαρτίου. Δίνουμε μια διαρκή μάχη με διακύβευμα τη Δημόσια Υγεία!».

Επαναπατρισμοί Ελλήνων

Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σήμερα Κυριακή 22/3 πραγματοποιούνται πτήσεις από Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Βελιγράδι, με προορισμό την Αθήνα, και από το Κίεβο για Θεσσαλονίκη. Όλοι οι ταξιδιώτες θα ελεγχθούν στα ειδικά εργαστήρια του ΕΟΔΥ στα αεροδρόμια και θα τεθούν σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα κατ’ οίκον.

Το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που ζούσαν στη Σερβία και είχαν δηλώσει ότι ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αεροπλάνο της Aegean απογειώθηκε στις 11:00 η ώρα το πρωί από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μεταφέροντας 71 επιβάτες για Αθήνα. Μεταξύ των επιβατών ήταν και 20 πολίτες της Βρετανίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.
Εν πλω από την Ανκόνα για Πάτρα βρίσκεται πλοίο με 400 Έλληνες από την Ιταλία, με αναμενόμενη ώρα άφιξης τις 9μμ.

Την ίδια ώρα αναστέλλονται οι 15νθήμερες άδειας ορκωμοσίας στο στρατό στα πλαίσια προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι μέρες θα συνυπολογιστούν στο χρόνο θητείας με αποτέλεσμα να γίνει η απόλυση από το στρατό, 15 ημέρες νωρίτερα από τον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο.

233 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊoύ

Αυξάνεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αριθμός των συλληφθέντων για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, οι συλλήψεις ανέρχονται πλέον σε 233, ενώ οι παραβάσεις σε 222. Σημειώνεται, ότι το Σάββατο 21/3, βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις και συνελήφθησαν 12 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά, οι συλλήψεις και οι παραβάσεις ανά ημέρα έχουν ως εξής: Την Πέμπτη 12/3 4 παραβάσεις και 5 συλλήψεις. την Παρασκευή 13/3 1 και 1, αντίστοιχα, το Σάββατο 14/3 86 και 90, την Κυριακή 15/3 31 και 31, την Δευτέρα 16/3 16 και 16 συλλήψεις, την Τρίτη 17/3 7 και 7, την Τετάρτη 18/3 22 και 24, την Πέμπτη 19/3 17 και 20 και την Παρασκευή 20/3 25 και 27.

Ανά περιοχή έχουν γίνει οι εξής συλλήψεις: 94 στην Αττική, 36 στη Δυτική Ελλάδα, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 11 στη Θεσσαλία, 11 στα Ιόνια Νησιά, 10 στην Κρήτη, 10 στη Θεσσαλονίκη, 10 στο Νότιο Αιγαίο, 10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9 στην Πελοπόννησο, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 6 στη Στερεά Ελλάδα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ., για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Το πρόβλημα είναι, πως ακόμη και ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων αν δεν πειθαρχήσουν, ο κίνδυνος στον οποίο μπορεί να εκθέσουν τους συμπολίτες τους, και τους εαυτούς τους φυσικά, είναι πάρα πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο χρειαστεί.

Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Κάθε μέρα αξιολογούμε την κατάσταση. Κάθε μέρα το επιτελείο του Πρωθυπουργού έχει συσκέψεις με τον  ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, αλλά, και όλες τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επιτελείων των οικονομικών Υπουργείων. Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζονται. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει.

Το πρόβλημα είναι ότι πολύς κόσμος θεώρησε αυτή την ανάπαυλα στην καθημερινότητά του ως διακοπές, ενώ δεν είναι. Είναι ένας πόλεμος τον οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Έχουμε κάνει επανειλημμένες φορές εκκλήσεις. Ακόμα και αυτοί που ταξίδεψαν και δεν άκουσαν τις συστάσεις, εκεί που θα πάνε, πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους, να μην έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και να διασπείρουν τον ιό.

Αφιέρωμα για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Με τίτλο «ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro παρουσιάζει το πορτρέτο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κρίσιμες στιγμές για την έκβαση της μάχης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτα 624 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας-15 οι νεκροί -34 οι διασωληνωμένοι (video)
Επόμενο άρθροΟ Ρονάλντο κάνει μαθήματα σωστής χρήσης αντισηπτικού στα παιδιά του!