Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020, 13:23

Θάνος Ξυδόπουλος

Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για τις εξετάσεις αίματος που δείχνουν ποιος έχει περάσει ήδη τον κορωνοϊό και ποιος όχι. Υποτίθεται πως αν έχουμε αντισώματα για έναν ιό, προστατευόμαστε. Αλλά είναι σωστό αυτό;

Από την έρευνα που διεξάγεται για τον SARS-CoV-2, είναι σαφές ότι οι μολυνθέντες αποκτούν κάποια ανοσία. Μάλιστα, σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η ανοσολογική απάντηση μπορεί να είναι υπεύθυνη για μερικά από τα συμπτώματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντισώματα που παράγονται κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, δεσμεύονται, αναγνωρίζουν και αποκλείουν τη μόλυνση από το SARS-CoV-2 στο εργαστήριο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς κάνουν τα Τ κύτταρα, που σημαίνει ότι μόνο το ήμισυ της πιθανής άμυνάς μας έναντι του SARS-CoV-2 έχει διερευνηθεί.

Μια μελέτη που χρησιμοποίησε εργαστηριακές μαϊμούδες διαπίστωσε πως όταν μολύνθηκαν με το SARS-CoV-2, δεν μπορούσαν να μολυνθούν ξανά μια εβδομάδα αργότερα αφότου ανάρρωσαν. Αυτό δείχνει ένα βαθμό ανοσίας στη λοίμωξη, κάτι που αναμενόταν.

Υπήρξαν αναφορές πιθανών επανεισαγωγών ανθρώπων που είχαν νοσήσει ξανά αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί και, εάν είναι σωστό, είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε μερικές περιπτώσεις.

Η πραγματική ανησυχία δεν είναι εάν αναπτύσσεται η ανοσία αλλά πόσο διαρκεί. Γνωρίζουμε από τον Sars (έναν συγγενικό ιό) ότι η ανοσία μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου. Επίσης ξέρουμε για τους συναφείς εποχιακούς ανθρώπινους κορωνοϊούς, όπως ο ιός OC43, ότι δεν επιτυγχάνονται μακροχρόνια αντισώματα.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, επιβιώνουν και συσσωρεύονται αντισώματα και Τ κύτταρα κατά του SARS-CoV-2, μπορεί τελικά να φτάσουμε σε ένα κατώφλι όπου επιτυγχάνεται “ανοσία αγέλης”. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος για τον έλεγχο SARS-CoV-2. Όπως υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα επιθετικά μέτρα δοκιμών και απομόνωσης είναι οι καλύτεροι τρόποι επιβράδυνσης της πανδημίας.

Επειδή υπάρχουν μερικά πολύ καλά τεστ που αναπτύσσονται τώρα, η ταυτοποίηση των ατόμων με αντισώματα SARS-CoV-2 θα βοηθήσει αναμφισβήτητα στον προσδιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και πιθανόν να εντοπίσει άτομα με κάποιο επίπεδο ανοσίας στον ιό. 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020, 13:23

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧωρίς συμφωνία η Ευρώπη πάει για νέα κρίση χρέους
Επόμενο άρθροΑλ. Χαρίτσης: Επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης (video)