Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Ανακοινώνονται 20 νέα κρούσματα και 6 νέα θύματα, με σύνολο θανάτων 79. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 90 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.755. Εννέα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, συνολικά 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έχουν διεξαχθεί συνολικά 26.193 έλεγχοι.

Σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε νέους, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία, άρα μπορούν να νοσήσουν όλοι, και νέοι.

Η Ιταλία καταγράφει 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας από 19-50 ετών. Στην Ισπανία το 33% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών.

Στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει 29% των περιπτώσεων της νόσου σε ηλικίες 20-44 ετών.

Στην Ελλάδα, στο σύνολο των κρουσμάτων που έχουμε πληροφορία, το 45% της νόσου έχει καταγραφεί σε ηλικίες 40-64 ετών, ενώ ένα 31% της νόσου έχει καταγραφεί σε ηλικίες 18-39 ετών. Στα παιδιά, έχει καταγραφεί, μόλις το 2,8% της νόσου, 47 κρούσματα, έχουν καταγραφεί.

Σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για διάφορα θέματα, ένα από τα οποία ήταν η εκπόνηση ειδικών οδηγιών για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς σε συνεργασία με ειδική ομάδα του ΕΚΠΑ. Ο ιός διασπείρεται τόσο γρήγορα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση επαφών, μια δράση που με πολλή δυσκολία συνεχίζουμε στην πατρίδα μας, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Χθες Κυριακή, ανακοινώθηκαν επιπλέον από τον ΕΟΔΥ ειδικές δράσεις για τη λήψη μέτρων διασφάλισης επάρκειας στα αποθέματα αίματος. Έχουν συλλεχθεί περίπου 4.000 μονάδες αίματος.

Άκουσα από τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των ΗΠΑ «πως δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, ο ιός το κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, στα ιατρεία, στα επείγοντα, στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ.

«Ο ιός δεν εντυπωσιάζεται από τη δική μου ή κάποια άλλη ρητορική και απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια. Η συλλογική μας σκέψη, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον διπλανό με τη διασπορά του ιού, να μην υπερφορτώσουμε τις δομές Υγείας, είναι και παραμένει τις επόμενες βδομάδες ο κύριος στόχος μας. Ο ιός, πέρα των διχασμών, που πάσει θυσία πρέπει να αποφύγουμε μάς θυμίζει πως οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες αστικής ευθύνης», τόνισε ο κ Τσιόδρας.

Ν. Χαρδαλιάς: Ο στόχος επιτυγχάνεται, δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα επιτυγχάνεται, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε ότι όλοι προετοιμαζόμαστε να το γιορτάσουμε διαφορετικά. Ωστόσο προβληματισμό, όπως είπε, προκαλούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρηθήκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας. «Το κράτος έπραξε τα δέοντα για τους διοργανωτές και παρακινητές αυτών των πρωτοβουλιών. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμου, εκτός κανόνων, εκτός μέτρων». Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν σχέση με τους πιστούς, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φανατικών, που δρουν αντίθετα και στις αποφάσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας.

Έληξε η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά. Συνεχίζεται του χωριού Εχίνου

Σήμερα έληξε η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά. Για μία εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα του χωριού Εχίνου, η οποία έληγε αύριο για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε ο υφυπουργός. Η απόφαση βασίστηκε στα ευρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί σε Μύκονο και Σαντορίνη.

30 σκάφη στο Λαύριο

Το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών για τον κατάπλου 30 ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, από το τέλος Μαρτίου και μετά. Από πλευράς νομοθεσίας έχει θεσπιστεί ρητά ο προσωρινός περιορισμός του κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια και η αποβίβαση επιβατών. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που προβλέπονταν την Πέμπτη 2 Απριλίου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια για την προσέγγισή τους στη μαρίνα του Λαυρίου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο Λαύριο και διενέργησε υγειονομικούς ελέγχους των πληρωμάτων, τα οποία θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός των σκαφών για 14 μέρες.

Β. Κοντοζαμάνης: Με τα μέτρα που λάβαμε διατηρήσαμε την μετάδοση του ιού χαμηλά και το σύστημα υγείας λειτουργικό

Με τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την μετάδοση του νέου κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας να είναι σε λειτουργική κατάσταση, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Το Σύστημα υγείας σήμερα λειτουργεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα με επάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες όλων και όχι μόνο των ασθενών με κορονοϊό». Σημείωσε ότι τα Νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά και αντιμετωπίζουν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό και από αυτές οι 340 είναι κατειλημμένες και 137 είναι διαθέσιμες. Σε επίπεδο ΠΦΥ είπε ότι 300 και πλέον Κέντρα Υγείας λειτουργούν κανονικά στην επικράτεια.

 

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Κινδυνεύει από σηψαιμία ο γάτος που τον έδεσαν με σύρμα – Τι λέει η φιλόζωη που τον έσωσε (εικόνες)
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Αντετοκούνμπο «σύστησε» στον κόσμο τον γιο του