Προκειμένου, εν μέσω πανδημικής κρίσης, να αναγνωρισθεί έμπρακτα η μεγάλη και ουσιαστική προσφορά των  εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, με κοινοβουλευτική της ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, σήμερα Τρίτη 7 Απριλίου 2020, ζητεί την άμεση εξέταση του εύλογου και δίκαιου αιτήματος συμπερίληψής τους στους δικαιούχους του έκτακτου δώρου του Πάσχα.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η μεγάλη σπουδαιότητα του ως άνω προγράμματος καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτό προσφέρουν ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική φροντίδα στην κρίσιμη ομάδα των ευάλωτων συμπολιτών μας με επισκέψεις τους στο σπίτι. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά, με αυταπάρνηση και χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό και οικογενειακό κόστος, τη δική τους σκληρή και άνιση μάχη με τη νόσο, στην «πρώτη γραμμή», χωρίς, όπως υποστηρίζουν, να τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας κατά την άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων.

Έτσι, εκτός από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ στον ΕΟΔΥ και στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους εμάς υγιείς, δίκαιο θα ήταν να επιβραβευθούν ηθικά και οικονομικά και οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος για την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλουν προκειμένου να διασφαλισθεί απρόσκοπτα και ομαλά η συνέχιση των προνοιακών υπηρεσιών.

Επιτακτικό, συνεπώς, αλλά και απολύτως επιβεβλημένο, είναι να εξετασθεί από τα συναρμόδια υπουργεία το αίτημα των συγκεκριμένων εργαζομένων προκειμένου να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι στην καταβολή του έκτακτου δώρου του Πάσχα.

Το αίτημα αυτό έθεσε με την κοινοβουλευτική της ερώτηση η Ζέττα Μ. Μακρή, εκθέτοντας, λεπτομερώς και αναλυτικά, τα δεδομένα που το υποστηρίζουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Βουλευτής N. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα,  07/04/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

  1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
  2. Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια
  3. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, 

Θέμα: Εξέταση αιτήματος επέκτασης  καταβολής του «έκτακτου δώρου του Πάσχα» και στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ως έμπρακτη αναγνώριση των υπηρεσιών τους για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε αποφασιστική δράση και δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των τομέων της δημόσιας υγείας προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση της νόσου και να θωρακισθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Από τη  μέχρι σήμερα αποτίμηση της κατάστασης φαίνεται ότι τόσο οι πολίτες, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσωπικής πειθαρχίας, όσο και οι εργαζόμενοι που μάχονται στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της νόσου, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου η χώρα μας να ατενίζει την επόμενη μέρα με περισσότερη αισιοδοξία.

Για την ηθική και οικονομική επιβράβευση αλλά και την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των  εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ και στον ΕΟΔΥ καθώς και των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους εμάς υγιείς, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την καταβολή έκτακτου δώρου του Πάσχα, το οποίο και θα αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 9 Απριλίου.

Όμως, όλο αυτό το διάστημα, εκτός από τους παραπάνω εργαζόμενους, τη δική τους σκληρή και άνιση μάχη με τη νόσο δίνουν – με αυταπάρνηση και χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό και οικογενειακό κόστος – και οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, χωρίς, όπως υποστηρίζουν, να τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας κατά την άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων, προσφέρουν, εν μέσω πανδημίας, ουσιαστική υποστήριξη και φροντίδα στην κρίσιμη ομάδα των ευάλωτων συμπολιτών μας με επισκέψεις τους στο σπίτι διασφαλίζοντας απρόσκοπτα και ομαλά τη συνέχιση των προνοιακών υπηρεσιών.

Επειδή, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η μεγάλη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος στους συμπολίτες μας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Προτίθεστε να εξετάσετε την επέκταση της καταβολής του έκτακτου δώρου του Πάσχα και στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»;
  2. Προτίθεστε να εφαρμόσετε μέτρα προστασίας των εργαζομένων του συγκεκριμένου προγράμματος για την αποφυγή της ατομικής τους έκθεσης στη νόσο αλλά και της διασποράς αυτής, και εάν ναι, ποια θα είναι αυτά;
Προηγούμενο άρθροΗ ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο
Επόμενο άρθροΈτοιμη για δεύτερο παιδί η Αθηνά Οικονομάκου