Η ανάγκη να προστατέψουμε τα χωριά μας επιβάλλει νέα μέτρα, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. «Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης δημιουργεί προϋποθέσεις διασποράς του ιού. Έτσι από τις 6 το απόγευμα στα διόδια θα γίνονται έλεγχοι στους εθνικούς δρόμους και περιφερειακούς δρόμους. Τα σημεία ελέγχου των μετακινήσεων θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση».

Αντίστοιχοι έλεγχοι του λιμενικού σε όλες τις περιοχές ελέγχου του. Μόνο όσοι έχουν κάνει δήλωση μόνιμης κατοικίας θα μπορούν να φεύγουν όχι όμως και να επιστρέψουν όσο διαρκούν τα μέτρα. Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μόνιμων κατοίκων, βάσει της δήλωσης του εντύπου Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης. Η μετακίνηση θα ισχύει για μία διαδρομή, δηλαδή δεν θα μπορούν να επιστρέψουν, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, εφόσον φέρουν Φύλλο Πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο περιορισμού των μετακινήσεων, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, για να διατηρήσουμε και να προφυλάξουμε όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και να προστατέψουμε την ύπαιθρο, τα χωριά και τα νησιά μας.

Ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση, καθώς όπως είπε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση. «Χρειάζεται είπε επιμονή και υπομονή στο στόχο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Είναι σαφές ότι στη λήψη της όποιας απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες».

Επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Υπενθύμισε τη συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου, δηλαδή για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική».

2.062 πολίτες έχουν επαναπατριστεί

Μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2 062 πολίτες. Όλοι ανήκουν σε κατηγορίες που έχει δοθεί προτεραιότητα την παρούσα χρονική στιγμή. Επαναπατρίζονται αυτοί που είτε χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο διαμονής τους, είτε δεν έχουν που να μείνουν, είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ.

Μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό είτε αποτελούν στενές επαφές έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική». Εξήγησε ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή στην Αττική, από την έναρξη της επιδημίας, είχαμε 1082 κρούσματα, ενεργά σήμερα τα 712, εκ ων οποίων 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ οίκον. Επίσης σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο είτε κατ οίκον μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα. «Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προσκαλούμε και τις κοινωνίες στην επαρχία που καρτερικά και εκείνοι με συνέπεια έχουν αντισταθεί στον ιό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό δεν είναι αποδεκτό».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑναχαίτιση τουρκικών μαχητικών πάνω από τη Στρογγύλη
Επόμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και ΓΓΠΠ