Η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκo Χαρδαλιά. Ανακοινώνονται 71 νέα κρούσματα, συνολικά 1.955 και 5 θάνατοι, 88 συνολικά. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη. Το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Οι διασωληνωμένοι είναι 79 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 77% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Δεκαέξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 33.634 δείγματα.


infograpfics Πάνος Κωνσταντόπουλος για την Πέμπτη 9 του μηνός

O κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα το θέμα χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό. Η Επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού CDC, πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Συζητήθηκε επίσης και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης ή της υγιεινής των χεριών.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η Επιτροπή δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που διασωληνώνουν τον ασθενή πριν φτάσει στην εντατική θεραπεία και φυσικά από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό μαζί με όλους τους άλλους γιατρούς των Επειγόντων.

Η επιτροπή τοποθετήθηκε και για τη χρήση γαντιών από το γενικό κοινό. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τη μόλυνση από τον ιό. Τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών ή από γαντιών από latex μιας χρήσης έχει γίνει συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η αδιάκριτη χρήση γαντιών είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα αυτού που τα φορά.

Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο πλύσιμο των χεριών συχνά. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με μολυσμένα γάντια αυξάνει ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό. Θεωρείστε το δεδομένο ότι θα γίνει, πρόσθεσε. Επιπλέον όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε, επομένως το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο.

Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών». Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό οι επιβάτες 15 τακτικών πτήσεων, 724 άτομα. Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους, οδηγούνται σε ξενοδοχείο, υποβάλλονται στο τεστ, και όσοι είναι αρνητικοί, αποχωρούν από το ξενοδοχείο και ολοκληρώνουν την καραντίνα τους στον τόπο που έχουν δηλώσει στην αντίστοιχη φόρμα. Οι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην καμπάνια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «μένουμε σπίτι-βγαίνουμε νικητές». Όπως είπε, κυρίως πρόκειται για μια καμπάνια, που δείχνει πως «όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο, και αν συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βγούμε από αυτή την μεγάλη δυσκολία και θα βγούμε νικητές».

Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, επαναλαμβάνοντας ότι κανένας πολίτης δεν έχει πληρώσει ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Τόνισε ότι σε πολύ σύντονο χρονικό διάστημα «καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φέραμε καινούργιο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το Σύστημα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας». Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, όλα αυτά δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, διότι μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας τα έχει πάει καλά, «ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και αυτό καταδεικνύεται καθημερινά στην περίπτωση του κορονοϊού».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μετά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε θα έχουμε ένα «πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας» και όπως είπε, παρελθόν θα αποτελούν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, κυρίως την περίοδο της γρίπης. Υπογράμμισε ότι «το σύστημα υγείας θα είναι σαφώς καλύτερο την επόμενη μέρα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι επιπλέον η χώρα μας στον τομέα της υγείας αυτή την περίοδο έχει κάνει ένα «ψηφιακό άλμα. Δράσεις που σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν μέσα στο 2020, υλοποιήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως η άυλη συνταγογράφηση. Όλα αυτά είναι προς όφελος των πολιτών, δεν επιφέρουν κανέναν κόστος και τον εξυπηρετούν στην καθημερινή του επαφή με στο σύστημα υγείας».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κρίση μας δίνει και την εμπειρία και τα εργαλεία προκειμένου να φτιάξουμε το σύστημα υγείας το οποίο θέλουμε να έχουμε».

Σε καραντίνα ο οικισμός Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίστηκαν τα εξής:

*Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.

*Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .

*Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

*Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

*Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

*Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈρχεται πιστοποίηση εταιριών ότι τα τρόφιμα είναι ελεύθερα
Επόμενο άρθροΠρόστιμο 250.000 ευρώ στην DIMOCO για αυθαίρετες χρεώσεις από πενταψήφια