Σε καραντίνα έως τις 23 Απριλίου τέθηκε η συνοικία των Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, ύστερα από την εμφάνιση 21ός κρουσμάτων κορονοϊού. Ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα ανήλθε στους 89, ενώ μέσα στη γενική κατήφεια η ευχάριστη είδηση έρχεται από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου μια 35χρονη θετική στον ιό έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Τα κρούσματα στον οικισμό Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας είναι 20 από τις 31 επαφές 32χρονου που ήταν το πρώτο κρούσμα στον καταυλισμό και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα έλαβε πάνω από 200 δείγματα, ενώ αυτοψία πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.

Μετά την κήρυξη σε καραντίνα του πυκνοκατοικημένου οικισμού, ο οποίος έχει πληθυσμό πάνω από 3.500 άτομα, έως τις 23 Απριλίου, υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης, ενώ κλείνουν οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα ενδεχομένως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. καθώς τα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ πλανόδιων κυρίως πωλητών.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά θα μεταφερθούν σε αυστηρή απομόνωση στο κλειστό πλέον, Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή της Νίκαιας. Οπως ανακοινώθηκε όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας.

Επιτόπου στην περιοχή της καραντίνας βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής των Καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων για επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στη συνοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον οικισμό των Ρομά, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά είχε επαφές και με διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Κ. Αγοραστός: Ανησυχούμε και για άλλους οικισμούς

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προς το παρόν κανένας από τους 20 ανθρώπους δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Μας προβλημάτισαν τα τόσα πολλά κρούσματα και άμεσα κινητοποιηθήκαμε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Αγοραστός. Όπως είπε, τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και ο ίδιος ήρθαν σε επικοινωνία με την τράπεζα για την παραχώρηση του κτηρίου το οποίο έχει ιατρικές εγκαταστάσεις, και παρέμενε κλειστό. Έγιναν συνεννοήσεις με τη ΔΕΗ για να προχωρήσει άμεσα η ηλεκτροδότησή του και σήμερα αναμένεται εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή για τον συντονισμό των ενεργειών. «Μας ανησυχούν και άλλοι οικισμοί που είναι κοντά και είχαν σχέσεις. Γίνεται μια ιχνηλάτηση προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε.

Η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Η απαγόρευση μετακίνησης δεν αφορά ολόκληρο τον οικισμό αλλά το κομμάτι που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια». Αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ συνολικά 1.955 είναι τα κρούσματα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 79 ασθενείς, ενώ 16 άτομα πήραν εξιτήριο. Μία 67χρονη που νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας υπέκυψε σήμερα στις επιπλοκές του Covid19. Χθες το απόγευμα άλλοι δύο συμπολίτες κατέληξαν. Στους 89 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα.

Τρίτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό

Τρίτο μωρό γεννήθηκε στο «Αττικό» νοσοκομείο από έγκυο που είχε διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό. Η 35χρονη μητέρα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, ενώ νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου παραδόθηκαν μάσκες FFP3, προσφορά της Ελβετίας, έπειτα από πρωτοβουλία του Ελβετού πρέσβη στην Αθήνα, Olaf Kjelsen.

Τον υπουργό Υγείας συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

Μετά την παράδοση των υλικών, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Η πανδημία μάς δίδαξε τη σημασία της αλληλεγγύης, αλλά και την επικινδυνότητα του διχασμού. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, ο Ελβετός πρέσβης, με τις δικές του πρωτοβουλίες και μέσω του κράτους του, έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε μάσκες FFP3 που χρειαζόμαστε στις ΜΕΘ μας. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, όπως και όλους αυτούς που απλώνουν το χέρι τους και βοηθούν τη χώρα. Κάτι που και εμείς κάνουμε από την πλευρά μας προς άλλες χώρες, όπου και όπως μπορούμε.

Ένας 79χρονος από την Μεσοποταμία Καστοριάς που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, έφυγε χθες από τη ζωή ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από κορονοϊο, στην περιοχή, στους 10.  Στα 79 έχουν φθάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή. 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που κατοικούν στην περίμετρο της καραντίνας στην περιοχή της Μεσοποταμίας ανακοινώθηκε πως επιστρέφουν σήμερα στις θέσεις τους, ωστόσο για όσο διαρκεί το μέτρο θα διαμένουν εκτός της περιοχής.

Στην Κοζάνη, ένας 82χρονος από τη Δαμασκηνιά υπέκυψε επίσης χθες. Αρκετοί συντοπίτες του βρίσκονται σε νοσηλεία, ωστόσο πέντε εξ αυτών έλαβαν εξιτήριο σήμερα. Στη Δραγασιά, διαμένει μια έγκυος την οποία θα επισκεφθεί γυναικολόγος σήμερα. Στο νοσοκομείο της Κοζάνης έχει εγκατασταθεί μηχάνημα μοριακής βιολογίας για τα  διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Θα δίνει αποτελέσματα σε 24 ώρες. Στη δυτική Μακεδονία τα κρούσματα είναι 159.

Με κορονοϊό διαγνώστηκε εξάλλου νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Σερρών και τέθηκε σε κατ` οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά της. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της, ενώ το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί με αυξημένα μέτρα.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε νεογνό που γεννήθηκε χθες στη Μαιευτική κλινική του «Αττικόν» από μητέρα θετική στον επικίνδυνο κορονοϊό. Το αγοράκι, που είναι το τρίτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική, γεννήθηκε με καισαρική τομή και βάρος 3340 γραμμάρια και βρίσκεται στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.


Αρνητικά όλα τα δείγματα στους πολίτες που επέστρεψαν στη Θράκη από την Τουρκία

Κανένα κρούσμα κορονοϊού δεν προέκυψε μεταξύ των 195 δειγμάτων που έλαβε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το περασμένο Σάββατο από ισάριθμους πολίτες που επέστρεψαν τις προηγούμενες μέρες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την Τουρκία.

Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές από τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Κομοτηνής, που αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία, αναχώρησαν για τα σπίτια τους, όπου όμως θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για τις επόμενες 14 ημέρες.

Η εξέταση αυτή ήταν η δεύτερη που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε πολίτες που επέστρεψαν από την Τουρκία και φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε ξενοδοχεία της Θράκης. Συνολικά έχουν εξεταστεί 372 πολίτες, από τους οποίους ένας μόνο διαγνώστηκε θετικός.

Άλλοι 22 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία της Κομοτηνής και της Ξάνθης.

Δωρεά κλινών ΜΕΘ

Την κάλυψη όλων των εξόδων για την ανάπτυξη 12 νέων κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ανακοίνωσαν πως αναλαμβάνουν ο εφοπλιστής-επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, η εφοπλιστής Αγγελική Φράγκου, καθώς και η εταιρεία ΙΟΝ ΑΕ. Η δωρεά, συνολικού ύψους άνω του 1.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει την αγορά πλήρους εξοπλισμού των κλινών ΜΕΘ (ειδικά κρεβάτια ΜΕΘ, σταθερούς αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, ειδικά μόνιτορς, αντλίες, απινιδωτές κ.λπ.) και την κάλυψη των εξόδων για όλες τις εργασίες και χωροταξικές μετατροπές που απαιτούνται.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τους ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή τους στην ενίσχυση του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση της δημόσιας υγείας.

Στην αγορά 110 νοσοκομειακών κλινών και monitors για την ενίσχυση των ΜΕΘ προχώρησε και o Όμιλος ΟΤΕ, στο πλαίσιο προσφοράς 2 εκατ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας κατά της πανδημίας. Η παράδοση του υλικού, συνολικής αξίας 1.540.000 ευρώ, θα ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου.

Σε δωρεά 500.000 μασκών και εξοπλισμού πρώτης ανάγκης, όπως αιμοδυναμικά μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών σημείων και μόνιτορ ζωτικών παραμέτρων, που είναι κατάλληλα για χρήση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργεία και θαλάμους νοσηλείας, σε τρία νοσοκομεία προχώρησε σήμερα ο ΟΠΑΠ.

Σαράντα πέντε χιλιάδες χειρουργικές μάσκες διέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε δομές υγείας των εκτός Θεσσαλονίκης περιφερειακών ενοτήτων. Η διανομή έγινε υπό την εποπτεία των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής και σε συνεργασία με την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Με εξοπλισμό αξίας 5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΠΕΠ Αττικής, ενισχύονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για να ανταπεξέλθουν δυναμικά στις νέες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας και θα παραμείνει στο πλευρό τους, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς οι πολίτες».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορταζ: Β. Μητρούσιας, Ν. Θεοχαρούλη, Σ. Πατραμάνη, Σ. Αγορογιάννη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Άρσεναλ προσφέρει 30.000 γεύματα στην τοπική κοινότητα
Επόμενο άρθροΧρ. Μπουκώρος: «Προληπτικός έλεγχος στις κοινότητες των Ρομά Μαγνησίας»