Σε καραντίνα τέθηκε με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας οικισμός Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, το βράδυ της Πέμπτης ύστερα από την εμφάνιση 20 κρουσμάτων κορονοϊού. Πρόκειται για 20 επαφές από τις 31 επαφές ενός 32χρονου που ήταν το πρώτο κρούσμα στον καταυλισμό και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Μας προβλημάτισαν τα τόσα πολλά κρούσματα και άμεσα κινητοποιηθήκαμε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

Αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του πυκνοκατοικημένου οικισμού, με πληθυσμό πάνω από άτομα 3.000, έως τις 23 Απριλίου, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων και τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά μεταφέρονται σε αυστηρή απομόνωση στο Κέντρο Αποκατάστασης στην περιοχή της Νίκαιας στη Λάρισα.

Από το πρωί θα ξεκινήσουν να απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε κτήριο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου. Η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.

Σήμερα μεταβαίνει κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων για επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στη συνοικία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

1. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.

2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

4. Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ συνολικά 1.955 είναι τα κρούσματα, ενώ οι νεκροί από τον κορονοϊό ανέρχονται πλέον στους 86. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 79 ασθενείς, ενώ 16 άτομα πήραν εξιτήριο.

infograpfics Πάνος Κωνσταντόπουλος

Με κορονοϊό διαγνώστηκε εξάλλου νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Σερρών και τέθηκε σε κατ` οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά της. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της, ενώ το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί με αυξημένα μέτρα.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε νεογνό που γεννήθηκε χθες στη Μαιευτική κλινική του «Αττικόν» από μητέρα θετική στον επικίνδυνο κορονοϊό. Το αγοράκι, που είναι το τρίτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική, γεννήθηκε με καισαρική τομή και βάρος 3340 γραμμάρια και βρίσκεται στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ας κάνουμε και εμείς το χρέος μας για να διευκολύνουμε το έργο των ηρώων μας»
Επόμενο άρθροΜαγνησία: 23 τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις