Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξετάστηκαν στη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη τη Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:»Σε αυτή την πρώτη σε μια σειρά συναντήσεων και ακροάσεων με αυτό τον σκοπό, η Εθνική Επιτροπή ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με ζητήματα προστασίας ευάλωτων πληθυσμών, μεταξύ των οποίων οι αιτούντες άσυλο, οι κρατούμενοι και οι κοινότητες Ρομά. Επίσης συζητήθηκαν η συμβολή των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και οι κίνδυνοι για τα δικαιώματά τους από την επισφάλεια στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Η ΕΕΔΑ ευχαριστεί τον κ. Μάνο Λογοθέτη, Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος σε μια μακρά, ειλικρινή και άκρως κατατοπιστική συζήτηση ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις Δομές Φιλοξενίας, αναφέρθηκε στην εφαρμογή στην πράξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Αγνοδίκη» και έδωσε στοιχεία για τη συνολική κατάσταση των αιτούντων άσυλο στη χώρα μετά την άρση της απαγόρευσης υποβολής αιτημάτων ασύλου κατά τον μήνα Μάρτιο 2020.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση στις φυλακές και τα σχέδια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης μεταξύ του πληθυσμού των κρατουμένων.

Η Εθνική Επιτροπή εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις απαντήσεις που έλαβε ως προς την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των έως τώρα μέτρων, ιδίως εν όψει της πιθανότητας σοβαρών κρουσμάτων και μεταξύ των κρατουμένων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου).

Τα οριζόμενα από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ μέλη, ενημέρωσαν την Εθνική Επιτροπή για τα ειδικά προβλήματα και ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις κοινότητες των Ρομά. Η ΕΕΔΑ θα ασχοληθεί διεξοδικά με την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζομένων μέτρων και πολιτικών σε επόμενη συνεδρίαση».

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται πως: «Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η ΕΕΔΑ συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ENNHRI), ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Μαζί με τους αντίστοιχους θεσμούς των Ευρωπαϊκών χωρών, η ΕΕΔΑ καταρτίζει γενικό σχέδιο καταγραφής και αντιμετώπισης των προκλήσεων που δημιουργεί η τρέχουσα πανδημία και οι περιορισμοί που απαιτούνται για την προστασία όλων μας, υπό το φως των υποχρεώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε σημειώνει και στο πρόσφατο κείμενο που απέστειλε η Γ.Γ του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του Οργανισμού, για το σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στις επόμενες δύσκολες εβδομάδες και μήνες, η ΕΕΔΑ θα εξακολουθεί να είναι παρούσα με συχνές συνεδριάσεις, συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας κακουχίας, καθώς και για την απάλυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έρχεται την επόμενη ημέρα».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠροσφορά υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τον Παναιτωλικό
Επόμενο άρθροΜία ανάσα από την ολυμπιακή πρόκριση ο Πετρούνιας