Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε συνοικισμό των Ρομά στη Λάρισα. Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα από τα επιπλέον 200 τεστ, ενώ έκλεισαν οι λαϊκές αγορές σε όλη τη Θεσσαλία. Από τα 133 δείγματα που ελέγχθηκαν μέχρι στιγμής, μόνο 3 εντοπίστηκαν θετικά στον κορονοϊό. Ο οικισμός θα μείνει σε καραντίνα μέχρι τις 23 Απριλίου.

Τα 21 άτομα που βρέθηκαν θετικά, «άλλα με ήπια και άλλα με σοβαρά συμπτώματα», σύμφωνα με την ενημέρωση, θα μεταφερθούν σε αυστηρή απομόνωση στο κλειστό πλέον, Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή της Νίκαιας, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού και μετά την επίσκεψη κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας υπό των υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα, ανεστάλη η λειτουργία των λαϊκών αγορών για τις επόμενες 14 μέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ απαγορεύτηκε και το πλανόδιο εμπόριο, μετά τα κρούσματα στον καταυλισμό των Ρομά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου της καραντίνας του οικισμού της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, όπως είχε αποφασιστεί στο επιχειρησιακό σχέδιο. Σύμφωνα με το σχέδιο της καραντίνας, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων προχωράει η διαδικασία της τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης της περιοχής.

Σε κομβικά σημεία εγκαταστάθηκαν 7 οικίσκοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.

Ενισχύονται, όπως τόνισε ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Νικός Χαρδαλιάς, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ σε 4 δήμους ορίστηκαν διαμεσολαβητές με την κοινότητα Ρομά για διεργασίες και ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Παράλληλα «στεγανοποιείται» η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο κρούσμα είχε επαφές και με διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

«Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα, δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού», ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας.

«Όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο όταν αυτό απαιτείται, την παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Κ. Θεοχαρούλη, Β. Μητρούσιας, Σ. Πατραμάνη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣε διαβούλευση το ν/σ για το άσυλο-Επιτάχυνση διαδικασιών, κλειστά κέντρα
Επόμενο άρθροΠαραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις έως τις 27 Απριλίου – Ποιοι ΚΑΔ εξαιρούνται