Ο Μαιευτικός κλάδος, αναλογιζόμενος την ευθύνη του απέναντι στην ευάλωτη ομάδα των εγκύων και λεχωΐδων την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, απέστειλε επιστολή προς την Ειδική Επιτροπή Λοιμώξεων και τον πρόεδρο της κο Τσιόρδα.

Τα ερωτήματα που τίθενται ζητούν επιστημονική τεκμηριωμένη απάντηση, με γνώμονα τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Παραθέτουμε την επιστολή:

ΠΡΟΣ:  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 

Κοινοποίηση: Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων

Υπ’ όψιν:  κου. Τσιόδρα Σωτήρη

Θέμα: Επιστημονική τεκμηρίωση μαιευτικών πρακτικών σε περιστατικά με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα COVID-19, και υποστηρικτική μαιευτική διαχείριση από τις μαίες/μαιευτές

                                                                Αθήνα 7/04/2020

Αξιότιμη Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων.

Αξιότιμε κύριε Τσιόδρα.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ως επαγγελματίες υγείας, για την υποστήριξη σε αυτή την δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας, καθώς και για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωση σας προς κάθε συνάνθρωπο μας. Σήμερα άλλωστε γιορτάζεται από τη WHO η Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας  και του Νοσηλευτή.

Πανελλαδικά, οι μαίες/μαιευτές από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες,  οι εργαζόμενοι στα μαιευτήρια/νοσοκομεία/κλινικές, στηρίζουν και υποστηρίζουν ως ειδικοί στην μαιευτική φροντίδα, με κάθε τρόπο και μέσο, τις ευάλωτες ομάδες των εγκύων, επιτόκων, λεχωΐδων, και νεογνών.

Η εν λόγω πανδημία, θέτει επιστημονικά ερωτήματα, αλλά και σοβαρές παραλείψεις αναφοράς στον κλάδο των μαιών/ μαιευτών, που είναι, βάση καθηκοντολογίου, υπεύθυνοι για την ουσιαστική φροντίδα των ευάλωτων αυτών ομάδων.

Συλλογικά, ως κλάδος, αναζητούμε άμεσα την ενημέρωση και καθοδήγηση, με επιστημονική τεκμηρίωση βάση και από διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, στα κάτωθι:

1.    Περίοδος της κύησης

Οι μαίες/μαιευτές, είναι οι πλέον αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τα  επαγγελματικά τους δικαιώματα, για την φροντίδα των εγκύων.

Παρακολουθούν και υποστηρίζουν τις έγκυες γυναίκες, πραγματοποιώντας τις εξετάσεις ρουτίνας (αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, παρακολούθηση εξέλιξης κύησης, ακρόαση εμβρυικών παλμών, κ.α.).

Μπορούν να εκπαιδεύσουν τις έγκυες γυναίκες, αλλά και τα μέλη της οικογένειας τους, πώς να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής, για να προστατευτούν από τον COVID-19. Είναι επιστημονικά καταρτισμένες και εκπαιδευμένες για την διενέργεια φυσιολογικού τοκετού στο σπίτι.

Ερωτούμε:

1)    Η μετακίνηση εγκύων, για εξετάσεις ρουτίνας εντός μαιευτηρίων/νοσοκομείων, εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή την ευάλωτη ομάδα; Αν ναι, είναι ενδεδειγμένη, σε συνθήκες πανδημίας, η μείωση των προγεννητικών επισκέψεων σε μαιευτήρια/νοσοκομεία, όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα έκθεσης στον COVID-19;

2.    Τρόπος τοκετού

Παρατηρείται δυστυχώς ότι, στα νοσοκομεία αναφοράς, στις μέχρι τώρα περιπτώσεις εγκύων με επιβεβαιωμένο COVID-19, όταν οδηγούνται στην ειδική αίθουσα επιτόκων, ο τοκετός διενεργείται με καισαρική τομή.

Ερωτούμε:

1)    Θεωρείται ο COVID-19, ιατρική και μαιευτική ένδειξη για εκτέλεση καισαρικής τομής;

Η γυναίκα που νοσεί από COVID-19, μετά από μια καισαρική τομή, καλείται να αναρρώσει από ένα μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο, την ώρα που μπορεί να «παλεύει»  με τον ιό COVID-19 και τις πιθανές επιπλοκές του.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει στην συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

3.    Τοποθεσία τοκετού

Παρατηρούμε ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα ποσοστά των τοκετών στο σπίτι έχουν αυξηθεί λόγω του COVID-19. Οι μαίες/μαιευτές, βάση καθηκοντολογίου, νομίμως εκτελούν τοκετό στο σπίτι στη χώρα μας.  

1)    Ο φυσιολογικός και ο φυσικός μη παρεμβατικός τοκετός, σε χαμηλού ρίσκου εγκυμοσύνη, και σε έγκυο που έχει προσβληθεί από τον COVID-19, και νοσεί ελαφρά, είναι σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος τοκετού;

2)    Οι ασυμπτωματικές γυναίκες με COVID-19, είναι ασφαλέστερο να επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι, ώστε να προστατευτεί τόσο η επίτοκος/λεχώνα, αλλά και το νεογνό, από πιθανή μετάδοση του ιού στο νοσοκομειακό περιβάλλον;

4.    Περίοδος λοχείας

Οι μαίες/μαιευτές, είναι οι πλέον αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τα  επαγγελματικά τους δικαιώματα, για την φροντίδα τόσο των εγκύων όσο και των λεχωΐδων.

Μπορούν να εκπαιδεύσουν τις λεχωΐδες, αλλά και τα μέλη της οικογένειας τους, πώς να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής, για να προστατευτούν από τον COVID-19.

Ερωτούμε:

1)    Η μετακίνηση λεχωΐδων ή/και νεογνών, για εξετάσεις ρουτίνας εντός μαιευτηρίων/ νοσοκομείων, εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή την ευάλωτη ομάδα; Θεωρείται η κατ’ οίκον φροντίδα από επαγγελματίες υγείας είναι ασφαλέστερο για την δυάδα;

                Αναμένουμε τις τοποθετήσεις σας και παραμένουμε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση οι μαίες / μαιευτές

Κωνσταντίνα Νούσια, Αγρίνιο/Αθήνα

Κλειώ Βαφία, Αθήνα

Σοφία Τζαμαριά, Αθήνα

Μαρία Λεμπέση, Αθήνα

Ελένη Τσουκαλά, Αθήνα

Καλλιόπη Φιλιοπούλου, Πάτρα

Αγγελική Μαρία Λαδοπούλου, Αθήνα

Έλενα Αναστασοπούλου, Πάτρα

Ειρήνη- Αθηνά Αβραμίδου, Θεσσαλονίκη

Χρυσούλα Εκίζογλου, Αθήνα

Μιρέλια Κυριακού, Ιωάννινα

Δέσποινα Θεοχάρη, Ηράκλειο Κρήτης

Ελπίδα Δρακοπούλου, Ηράκλειο Κρήτης

Ειρήνη Παρασκευά, Αθήνα

Ευαγγελία Συνοδυνού, Αθήνα

Μαρία Μαύρα Στόκου, Αθήνα

Ελένη Σερπετίνη, Αθήνα

Αικατερίνη Γεωργακούλα, Αθήνα

Χριστιάννα Βεντίκου, Αθήνα

Χριστίνα Χριστοδουλουπούλου, Πάτρα

Μαρία Κύρου, Αθήνα

Εμμανουήλ Αστρινάκης, Χανιά Κρήτης

Ευαγγελία Χρηστάκου, Αθήνα

Ιωάννα Βαλιώτη, Αθήνα

Πηγή: eimaimaia.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ψηλά στη λίστα του Παναθηναϊκού ο Κάτας»
Επόμενο άρθρο«Ο Ολυμπιακός και η Αρμάνι ενδιαφέρονται για τον Ντιλέινι»