Μεταξύ των κλάδων, που πλήττονται, από τα επιβαλλόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρα, είναι και αυτός  της εισαγωγής των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από κράτη – μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Τα αυτοκίνητα έχουν, ήδη, εκτελωνιστεί αλλά, με την ισχύουσα νομοθεσία, προϋπόθεση για την έκδοση ελληνικής άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων είναι η βεβαίωση του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων από ΚΤΕΟ και η προσκόμισή της στις οικείες διευθύνσεις μεταφορών από τον ιδιοκτήτη του εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος.

Η επιβληθείσα, όμως, αναστολή λειτουργίας των ΚΤΕΟ δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης. Με δεδομένο το πρόβλημα, η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή  ζητεί, με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς  Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, να μεριμνήσουν για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των ήδη εισαχθέντων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με ρητή υποχρέωση να προσκομισθεί η βεβαίωση τεχνικού ελέγχου των ΚΤΕΟ σε εύλογο χρονικό διάστημα από την επανέναρξη λειτουργίας τους. Έτσι θα καταστεί δυνατή και η μεταβίβαση των αυτοκινήτων στους ιδιοκτήτες τους αλλά και θα ανακουφιστεί ο κλάδος των εισαγωγέων, που η επιβεβλημένη περιοριστική πολιτική τους θίγει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Βουλευτής N. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα,  11/04/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:  1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Αχ. Καραμανλή

  1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

 

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

 Θέμα: Ρύθμιση έκδοσης ελληνικής άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε εισαγόμενα από την ΕΕ μεταχειρισμένα οχήματα λόγω αναστολής λειτουργίας των ΚΤΕΟ στο πλαίσιο περιστολής της νόσου COVID -19.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19, οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα οποία έχουν ήδη εκτελωνισθεί από κράτη – μέλη της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση ελληνικών αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων.

Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόσφατος νόμος 4663/2020 (ΦΕΚ Α/ Τεύχος 30) για τα υδατοδρόμια και τις οδικές εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές εισήγαγε νέα δεδομένα στην έκδοση ελληνικής άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία,  προϋπόθεση της έκδοσης των ως άνω αποτελεί η προσκόμιση βεβαίωσης τεχνικού ελέγχου οχήματος από ΚΤΕΟ, στις κατά τόπους διευθύνσεις μεταφορών, από τον ιδιοκτήτη του εισαγόμενου μεταχειρισμένου.

Δεδομένου ότι, μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την περιστολή της νόσου COVID -19 είναι και η αναστολή της λειτουργίας των ΚΤΕΟ, η ως άνω προϋπόθεση της νομοθεσίας δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί. Αυτό δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκτελωνισμού των οχημάτων τους, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών αρνούνται να εκδώσουν Ελληνική Άδεια Κυκλοφορίας και πινακίδες κυκλοφορίας στα συγκεκριμένα οχήματα καθώς δεν πληρούται η συγκεκριμένη προϋπόθεση που ορίζει η νέα νομοθεσία.

ΕΠΕΙΔΗ η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτήν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και βιοπορισμού αντίστοιχα, καθώς πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού,

ΕΠΕΙΔΗ για πολλούς από τους συμπολίτες μας – ιδιοκτήτες των εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η χρήση των αυτοκινήτων δεν αποτελεί μέσο πολυτέλειας αλλά σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Εάν προτίθενται να προβούν, εν μέσω της πανδημίας του COVID 19, στη ρύθμιση του  ζητήματος έκδοσης ελληνικής άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε εισαγόμενα από την Ε.Ε. ή τον ΕΟΧ μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που εκπορεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία πλην αυτής της έκδοσης βεβαίωσης τεχνικού ελέγχου οχήματος, υπό τον όρο ότι αυτή θα προσκομισθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος -που θα ορισθεί – με την επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ.
  2. Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες και μέτρα θα προβούν;
Προηγούμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας: Να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας
Επόμενο άρθροΕνημέρωση ΕΟΔΥ: Στα 33 τα νέα κρούσματα, σύνολο: 2.114-Στους 98 οι θάνατοι (live)