Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χθες το βράδυ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό στη χώρα μας στους 98, κάτι που θα ανακοινωθεί επισήμως το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται για μία 60χρονη γυναίκα από την Πτολεμαΐδα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και τέσσερις άνδρες, οι δύο ηλικίας 60-61 ετων οποίοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύονταν στο «Σωτηρία», και άλλοι δύο στο ΝΙΜΙΤΣ. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι νοσηλεύτρια στις Σέρρες προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ και ένας ιδιώτης γιατρός στην Αιτωλοακαρνανία επίσης διαγνώσθηκε θετικός. Σε 2.081 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ενθαρρυντικά για την επόμενη μέρα κινείται η καμπύλη της νόσου στην Ελλάδα, με τις αρχές να επισημαίνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν, και από την επαγρύπνηση όλων εξαρτάται το πότε θα υπάρξει άρση ορισμένων από αυτά, ενώ ελπίδες δίνει ενδοφλέβιο φάρμακο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας. 

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Η 56χρονη νοσηλεύτρια στις Σέρρες εργάζεται στα επείγοντα και διαγνώσθηκε θετική λίγες μέρες μετά τη διάγνωση 47χρονης συναδέλφου της που εργάζεται στο ίδιο τμήμα. Είναι σε το 11ο κρούσμα στο νομό και το 3ο στον τομέα της υγείας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε 31 ανέρχονται ως αυτή την ώρα τα κρούσματα του ιού που ανιχνεύθηκαν στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Οι 21 από τους νοσούντες μεταφέρθηκαν στη δομή αρωγής που λειτουργεί για την υποδοχή κρουσμάτων στη Νίκαια, μεταξύ αυτών ένα παιδί με τη μητέρα του, ενώ παραμένει αυξημένη η αστυνομική επιτήρηση στους οικισμούς των Ρομά σε όλη τη Θεσσαλία.

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβη σε οίκο ευγηρίας της Αττικής, σε συνέχεια της διερεύνησης επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 , ώστε να ελέγξει το σύνολο του προσωπικού και των φιλοξενούμενων. Επιπλέον, ελήφθη υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες και κλιματιστικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. Εδόθησαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ. Παράλληλα έγινε διανομή υγειονομικού υλικού στους φιλοξενούμενους του γηροκομείου.

Ενθαρρυντικά παραμένουν τα μηνύματα για την πορεία εξέλιξης της καμπύλης της νόσου

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό. «Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «Αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε.

Παράλληλα, υποχωρεί συνεχώς η συγκριτική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας.

Εν τω μεταξύ ξεκινά σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος Μοριακής Βιολογίας, που θα έχει την δυνατότητα να διενεργεί έως και 100 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ημερησίως, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνονται γνωστά μέσα σε 24 ώρες. Η μοριακή βιολόγος Ολυμπία Μαργαριτοπούλου εξήγησε τη λειτουργία του στην ΕΡΤ.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Σ. Πατραμάνη, Ελ. Θεοχαρούλη, Δ. Αμαραντίδου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση ΕΟΔΥ: Στα 33 τα νέα κρούσματα, σύνολο: 2.114-Στους 98 οι θάνατοι (live)
Επόμενο άρθροΒόλος: Αρνητικά σε κορωνοϊό πέντε δείγματα στο Νοσοκομείο