Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020, 09:44

Θάνος Ξυδόπουλος

Αν έχετε συμπτώματα, θέλετε να κάνετε το τεστ για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε τη συνιστώμενη ιατρική περίθαλψη. Αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν γίνεται το τεστ σε όλους.

Η καθηγήτρια Στατιστικών και Αναλογιστικών Επιστημών Grace Yi και ο καθηγητής Wenqing He δημοσίευσαν μια στατιστική αξιολόγηση του πότε και γιατί πρέπει να γίνονται τα τεστ, βασίζοντας την ανάλυσή τους σε τρέχοντα πρωτόκολλα δοκιμών και στους βαθμούς αβεβαιότητας και ανακρίβειας των δοκιμών.

Η αναζήτηση τεστ κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση καθώς η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα κοινωνικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της -ποια είναι η καλύτερη δοκιμή, ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να δοκιμαστεί. 

«Φαίνεται αρκετά δελεαστικό να αναλάβουμε επιθετική δράση για τη διαχείριση των δοκιμών COVID-19 σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, ένα σημαντικό αλλά παραγνωρισμένο ζήτημα είναι η ατέλεια των διαδικασιών δοκιμών», σύμφωνα με τους ερευνητές. «Δεδομένου ότι καμία ιατρική εξέταση δεν μπορεί να παράγει 100% ακριβές αποτέλεσμα, τόσο τα ψευδώς αρνητικά όσο και τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα είναι δυνατά κατά τη δοκιμή των ύποπτων ασθενών».

Με βάση τα στοιχεία της Κίνας, το τεστ προσδιορίζει σωστά περίπου το 70% των ασθενών που έχουν την ασθένεια και περίπου το 90% όσων δεν έχουν την ασθένεια. Αυτό συχνά απαιτεί επαναλαμβανόμενες δοκιμές για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό.

Εάν εξεταστεί ολόκληρος ο πληθυσμός, υποστηρίζουν οι ερευνητές, ένας μεγάλος αριθμός θα βρισκόταν λανθασμένα υγιής. Αντί να απομονωθούν, αυτοί οι άνθρωποι θα έκαναν μια κανονική δουλειά και, εν αγνοία τους, θα μόλυναν τους άλλους. Κατά ειρωνεία, οι προσπάθειες περιορισμού της νόσου θα είχαν αποτραπεί λόγω των καθολικών δοκιμών. Από την άλλη πλευρά, οι λανθασμένα διαγνωσμένουι ασθενείς θα κατέκλυζαν το σύστημα.

Η Yi είπε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δοκιμή σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς COVID-19. 

«Θέλω το κοινό να καταλάβει ότι η εξέταση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να να μείνει ασφαλές», είπε η Yi . «Το να γίνει το τεστ σε όλους δεν είναι σοφό. Πρέπει να το γίνεται στους ύποπτους ασθενείς».

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020, 09:44

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στη διώρυγα της Κορίνθου-Νεκρός ένας 14χρονος
Επόμενο άρθροΒόλος: Δύο ασθενείς διακομίσθηκαν από την Σκιάθο στο Νοσοκομείο