Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν ενδεχόμενες κακουργηματικές ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των 2 ιδιωτικών κλινικών σε Περιστέρι και Γλυφάδα όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορoνοϊό διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης οι δύο έρευνες θα διενεργηθούν από εισαγγελικό λειτουργό.
Η καθημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα: Στα 55 τα νέα κρούσματα, τα περισσότερα σε δομή υγείας στο Περιστέρι. Τέσσερις νέοι θάνατοι, σύνολο: 125 με διάμεση ηλικία τα 74 χρόνια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 52 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 66 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 59.241 κλινικά δείγματα.

inforgraphics: Πάνος Κωνσταντόπουλος για την Πέμπτη 23 Απριλίου

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ένας σημαντικός στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης αλλά και της επαγρύπνησής μας για το νέο ιό είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών. Ιδίως στις δομές Υγείας συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά.

«Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «όλα τα δεδομένα σε αυτήν τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας».

Σήμερα τοποθετήθηκε οριστικά η επιτροπή σχετικά με τη χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Η επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ώστε να δώσει ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα σε περιοχές που υπάρχει ψηλός συγχρωτισμός. Όχι σε ανοιχτούς χώρους, αλλά σε κλειστούς χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.

Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να μην γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα ωστόσο συμπλήρωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο (μύτη και στόμα), να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει, και να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας που μολύνεται πολύ εύκολα. Αν είναι μάσκα μιας χρήσης πρέπει να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο, ενώ αν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά μπορούμε με σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς κελσίου.

«Η χρήση της μάσκας δεν καταργεί το απόλυτα απαραίτητο μέτρο να μην αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας όσο μπορούμε περισσότερο. Καταλαβαίνετε όταν κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα, πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό και να μεταδοθεί ο ιός αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει αντισηπτικό στο χέρι», πρόσθεσε.

Η επιτροπή συνεδρίασε επίσης σχετικά με μέτρα που αφορούν δομές Υγείας, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, τα οποία σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν στην επόμενη φάση, ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχιστεί, είπε τελειώνοντας ο κ. Τσιόδρας. «Η κατάσταση παραμένει καλή, αλλά γρήγορα μπορεί να ξεφύγει, όπως φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών. Τυχόν άνοδος των κρουσμάτων στην κοινότητα λόγω χαλάρωσης της επαγρύπνησής μας θα είναι ένα τεράστιο βήμα πίσω. Δεν εφησυχάζουμε, δεν διακινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε. Πρέπει να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την διασπορά του ιού», τόνισε.

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε θα ισχύσουν μέχρι τις 4 Μαίου και η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.

«Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μια σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη» ανέφερε περαιτέρω.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε ημέρα παραμένει μια δύσκολη ημέρα, όπως η σημερινή, όσο κι αν φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι μας φέρνει και πιο κοντά στη μερική άρση των μέτρων και στη σταδιακή και πολύ προσεκτική επιστροφή στην όποια νέα κανονικότητα.

Ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε ότι ένα τμήμα του οικισμού και ειδικότερα οι περιοχές που ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα θα συνεχίσουν να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου.

Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων.

Υπενθύμισε ότι αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας.

Σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά και σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

Ενημέρωσε ακόμα ότι τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία σε σχέση με δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας στα νότια και δυτικά προάστια. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

Διαπίστωσε ότι η νόσος βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε και τόνισε: «Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Προκαταρκτική εξέταση για τη δομή στο Περιστέρι διέταξε ο εισαγγελέας
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Ο εισαγγελέας, με άμεση παρέμβαση του λίγο μετά την ενημέρωση για το θέμα της κλινικής, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την μορφή κατεπείγοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής. Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών, που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ όλα ξεκίνησαν όταν ένας αιμοκαθαιρόμενος ασθενής ένιωσε αδιεθεσία, ανέβασε πυρετό, νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες σε νοσοκομείο, του έγινε το τεστ για τον κορονοϊό και όταν βγήκε θετικός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς. Μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης βρέθηκε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική. Αμέσως σήμανε συναγερμός και άρχισε η δειγματοληψία τόσο σε προσωπικό όσο και σε ασθενείς.

Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, έχουν βρεθεί 28 θετικοί στον ιό, ανάμεσά τους 13 τρόφιμοι, 11 εργαζόμενοι και 4 ακόμη, είτε πρόκειται για αιμοκαθαιρόμενους είτε για άτομα από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Αναμένονται τα αποτελέσματα 45 ακόμη δειγμάτων το βράδυ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ενημερώνεται διαρκώς και για την περίπτωση δεύτερης ιδιωτικής κλινικής, στα νότια προάστια, όπου φαίνεται να εντοπίστηκε κρούσμα και αναμένεται να παρέμβει εφόσον κριθεί ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί.

Ξανά σε καραντίνα η δομή στη Μαλακάσα – Αρνητικά τα 177 δείγματα στο Κρανίδι

Ξαναμπαίνει σε καραντίνα η δομή της Μαλακάσας, μετά τη διάγνωση 32χρονου Αφγανού μετανάστη με κορονοϊό. Ο άντρας, τα αποτελέσματα του οποίου βγήκαν χθες Τετάρτη, συνοδευόμενος από την γυναίκα και τον 10χρονο γιο του, οδηγήθηκε το Μεγάλο Σάββατο με περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού, όπου κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του από 27χρονο ομοεθνή του μέσα στη δομή.

Από εκεί οδηγήθηκαν στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων που βρίσκεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σύμφωνα με την αστυνομία τούς έγινε θερμομέτρηση με αρνητικό όμως αποτέλεσμα. Οπως ανακοινώθηκε καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όλοι τους είχαν λάβει μέτρα προφύλαξης με μάσκες και γάντια.

Στη συνέχεια ο 10χρονος με την οικογένειά του μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία στο Γουδή, προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη εξέταση και εν συνεχεία τους πήγαν εκ νέου στην δομή της Μαλακάσας.

Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε καραντίνα 15 συνολικά αστυνομικοί αλλά και επιπλέον κρατικοί λειτουργοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σε καραντίνα τέθηκε εκ νέου και η δομή για 14 μέρες.

Τεστ για τον Covid 19 έγινε και στον 10χρονο αλλά και στην μητέρα του που όμως ήταν αρνητικοί.

Τόσο το αστυνομικό τμήμα του Ωρωπού, τα περιπολικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετακινήσεις, η διεύθυνση ανηλίκων καθώς και όλοι οι χώροι που πέρασε ο ασθενής, απολυμάνθηκαν.

Αρνητικά είναι και τα 177 δείγματα των κατοίκων του Κρανιδίου, ωστόσο οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ συνεχίζονται ενώ ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο δήμο Ερμιονίδας.

Η δομή των μεταναστών είναι σε καραντίνα, ενώ ένας φιλοξενούμενος που παραπονέθηκε για πόνο στο στήθος μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας. Ευτυχώς δεν ήταν τίποτα σοβαρό και λίγες ώρες αργότερα ο νεαρός που είχε χειρουργηθεί πρόσφατα στην κοιλιά, επέστρεψε στο δωμάτιό του στη δομή φιλοξενίας.

Το ενδιαφέρον παραμένει στη δομή που βρίσκεται σε υγειονομικό αποκλεισμό. Σε περιορισμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που φροντίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλή είναι η κατάσταση των δύο παιδιών, 3 και 6 ετών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, με τους γιατρούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας τους.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Κάτια Νιάκαρη, Πιέρρος Τζανετάκος, Μαρία Σταθοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για δύο ιδιωτικές κλινικές-Τέλος της καραντίνας στη Μεσοποταμία (live)
Επόμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για μετακινήσεις, τουρισμό, σχολεία και ηλικιωμένους