Εν αναμονή των νεώτερων στοιχείων για τη μάχη κατά της πανδημίας, με τα θύματα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να ανέρχονται σε 134 καθώς από χθες το απόγευμα έχασαν τη ζωή τους 4 νοσηλευόμενοι. Τελευταίο θύμα, 60χρονος άνδρας που ήταν ένας από τους ασθενείς της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι που είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.506.

Όπως αναφέρει, εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τους τελευταίους δύο μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις νέων προσλήψεων, για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Δείτε απευθείας το πρόγραμμα της ΕΡΤ

Σε εξέλιξη είναι έρευνες του ΕΟΔΥ για περιστατικό επαναλοίμωξης από κορονοϊό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα αντισώματα εξασφαλίζουν ανοσία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που σηματοδοτούν και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παράλληλα θα γίνουν μαζικοί έλεγχοι σε δομές μεταναστών και προσφύγων για εντοπισμό κρουσμάτων, καθώς και έλεγχοι σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, προ των πυλών είναι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετά από 6 εβδομάδες εφαρμογής τους, και το ακριβές σχέδιο θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός.

Ημερομηνία ορόσημο είναι η 4η Μαΐου, και η χαλάρωση θα γίνεται ανά δεκαπενθήμερο και θα διαρκέσει συνολικά περίπου 45 μέρες, πάντα με βάση την πορεία της νόσου και απαρέγκλιτη προτεραιότητα την υγεία των πολιτών.

Όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις δείχνουν κατάργηση του SMS για τις μετακινήσεις και των περιορισμών από νομό σε νομό, άθληση και προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, και άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας.

Για τα σχολεία, η χρονιά δεν θα παραταθεί πέρα από τις 30 Ιουνίου, και το βάρος πέφτει στην Γ΄ Λυκείου, με πιθανή επανέναρξη των μαθημάτων στις 11 Μαΐου.

Για τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 25η Μαΐου ή η 1η Ιουνίου, μόνο όμως, στην περίπτωση που δώσουν το «πράσινο φως» οι επιστήμονες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Κλιμλακια των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζουν τους ελέγχους για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 25 Απριλίου:

«για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (42) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(19) στην Αττική,
(18) στην Κεντρική Μακεδονία,
(3) στη Θεσσαλονίκη,
(1) στη Δυτική Μακεδονία και
(1) στο Νότιο Αιγαίο.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (28) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.176) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (759) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.232) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(378) στην Αττική,
(212) στη Θεσσαλονίκη,
(133) στην Κρήτη,
(93) στη Δυτική Ελλάδα,
(90) στην Κεντρική Μακεδονία,
(68) στα Ιόνια Νησιά,
(60) στην Πελοπόννησο,
(40) στη Θεσσαλία,
(38) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(38) στο Βόρειο Αιγαίο,
(35) στη Στερεά Ελλάδα,
(23) στην Ήπειρο,
(19) στο Νότιο Αιγαίο και
(5) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (53.009) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (520) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (497) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Aισιόδοξα μηνύματα χωρίς εφησυχασμούς (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤην Τρίτη οι ανακοινώσεις για άρση μέτρων- Πως θα αποτραπεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ (video)
Επόμενο άρθροΘεσσαλία: Τρεις επιχειρήσεις στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή