Tο διπλό φονικό στην Κρήτη έχει δυναμιτίσει το κλίμα στα Ανώγεια και δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται «βεντέτα» μεταξύ των δύο οικογενειών. Η αιματηρή επίλυση διαφορών είναι συχνό φαινόμενο στα ορεινά της Κρήτης. Πολλές από τις «βεντέτες» στο νησί κράτησαν για δεκαετίες και ερήμωσαν ολόκληρα χώρια.

Το αιματοβαμμένο αυτό έθιμο έχει ξεκληρίσει ολόκληρες οικογένειες. Ένας αέναος κύκλος αντεκδικήσεων που έχει οδηγήσει ακόμα και στην ερήμωση ολόκληρων χωριών.

Στην Κρήτη υπήρξαν βεντέτες που κράτησαν δεκαετίες ολόκληρες. Τα τελευταία 100 χρόνια , 8 συγκλόνισαν το νησί.

Μία από αυτές ήταν ανάμεσα στις οικογένειες Σαρτζέτη ή Σαρτζετάκη από το χωριό Πρινέ και την οικογένεια Πεντάρη ή Πενταράκη από το χωριό Αγία Ειρήνη.

Η βεντέτα που ξεκίνησε από… «ζήτημα τιμής» , στοίχισε την ζωή σε πάνω από 119 άτομα. Έληξε περίπου 70 χρόνια μετά, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Πεντάρης ψήφισε για πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Χρ.Σαρτζετάκη.

Μακελειό στην Βορίζα Ψειλορίτη. Ένας χωριανός έσφαξε τον δασοφύλακα της περιοχής. Αιτία.. η υλοτόμηση ενός δάσους. Η βεντέτα ξεκίνησε αμέσως . Μέσα σε δύο ώρες είχαν σκοτωθεί 6 άτομα. Ένας από τους κατοίκους για να εκδικηθεί την δολοφονία του ξαδέλφου του , έφτασε στο σπίτι του δασοφύλακα που είχε πέσει νεκρός και πέταξε χειροβομβίδα. 14 τουλάχιστον τραυματίστηκαν σοβαρά, κάποιοι ακρωτηριάστηκαν.

Ακόμα μια βεντέτα που συγκλόνισε ήταν αυτή του Παπαδόσηφου.

Τον Αύγουστο του 1983 στο Ρέθυμνο ο 27χρονος Μανώλης Παπαδόσηφος πέφτει νεκρός όταν τον πυροβόλησε ο Γιάννης Βενιεράκης. Η διαμάχη ήταν για μια γυναίκα. Πρωτόδικα ο Βενιεράκης καταδικάζεται σε ισόβια. Τον Δεκέμβρη του 1988, διεξάγεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο εφετείο του Πειραιά. Ο πατέρας του Μανώλη Παπαδόσηφου βγάζει όπλο μέσα στην αίθουσα και πυροβόλησε 5 φορές τον δολοφόνο του γιου του.

Αν και τα τελευταία χρόνια είχε θεωρηθεί πως οι βεντέτες βρίσκονται σε ύφεση… φαίνεται ότι υπάρχουν περιστατικά που τις κρατάνε ζωντανές.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠολιτική αντιπαράθεση για την προμήθεια μασκών και τα μέτρα για τον κορονοϊό (video)
Επόμενο άρθροΠοια καταστήματα και πώς θα λειτουργήσουν σήμερα