Την ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες για τις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους. Συνωστισμός δημιουργήθηκε χθες βράδυ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου από τα μεγάφωνα να τηρούνται οι αποστάσεις. Εικόνα συνωστισμού παρατηρήθηκε και στη Σιάτιστα όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες πιστοί για να τιμήσουν την γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου και να συμμετάσχουν στην λιτανεία της εικόνας, στο ξωκλήσι. Η λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αν και αρχικά φαίνεται πως οι πιστοί κρατούσαν μεταξύ τους κάποιες αποστάσεις, όταν ξεκίνησε η περιφορά της εικόνας τα… δύο μέτρα χάθηκαν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε όλους τους τόνους, ότι ο κίνδυνος μόλυνσης και διασποράς της νόσου σε αυτές τις συναθροίσεις είναι μεγάλος, καθώς δεν τηρούνται ούτε υποτυπώδη μέτρα προστασίας. Επί πλέον, σε περίπτωση κρούσματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η ανίχνευση, επειδή τα άτομα που μαζεύονται στις πλατείες προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, και ούτε καν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Επισημαίνουν δε ότι δεν παίζει ρόλο ότι οι χώροι είναι ανοιχτοί ….οι αποστάσεις είναι αυτές που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, ενώ δεν έχει ανεβεί και τόσο πολύ ακόμα η θερμοκρασία, για να περιμένουν κάποιοι ότι ίσως ο ιός επηρεαστεί και δεν είναι τόσο μεταδοτικός.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέσυρε το σποτ της καμπάνιας για τον κορονοϊό με τον Χρήστο Λούλη, μετά από κριτικές για σεξισμό. Η καμπάνια συνεχίζεται με νέο σποτ με την ηθοποιό Κατερίνα Λέχου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «στόχος της καμπάνιας είναι να ενώσει και όχι να διχάζει την κοινωνία γι’ αυτό κρίθηκε ότι το σποτ δεν υπηρετεί το σκοπό του και αποσύρθηκε.
Σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αναφέρεται:
«Όταν πολλοί άνθρωποι ή πολύ μεγάλες παρέες μαζεύονται μαζί, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι πλατείες, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση του ιού. Το σποτ αυτό, μας προτρέπει να τηρούμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ιδίως να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, ώστε να μείνουμε ασφαλείς σήμερα και αύριο. Γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χτες».

www.ert.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Οι εγκαταστάσεις προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους αθλούμενους»
Επόμενο άρθροΜπέλιτς: «Στόχος η πρώτη ομάδα»