Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Κρήτη. Οι μέγιστες τιμές της ήταν σε κάποιες περιπτώσεις πολύ πάνω από τη μέση τιμή των μεγίστων θερμοκρασιών που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά το διάστημα 2010-2019. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες νωρίτερα από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε μη οργανωμένες παραλίες που είναι προσβάσιμες στους πολίτες.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η σχετική υγρασία έπεσε κάτω από το 10% σε σταθμούς της Βόρειας Κρήτης (παράδειγμα: Κολυμπάρι Χανίων, Σταλός Χανίων, Κνωσός, Νεάπολη Λασιθίου).

Παράλληλα, η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 38 βαθμούς στο Ακρωτήρι Χανίων, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες.Το πρώτο κύμα ήρθε με 24 βαθμούς Κελσίου στα 850 hPa στη Κρήτη .
Από την Πέμπτη θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα, το οποίο βρίσκεται στην Αλγερία, το οποίο θα είναι ισχυρότερο και θα έχει διάρκεια 4 ημερών.
Η ανάλυση του σημερινού χάρτη των 850 hPa
https://t.co/OUJhZvTtXQ pic.twitter.com/w51P484cSR

— KolydasΤ (@KolydasT) May 12, 2020

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της μέγιστης θερμοκρασίας που επικράτησε σήμερα από την μέση τιμή του δεύτερου δεκαημέρου του διαστήματος 2010-2019. Όπως προκύπτει, στο σταθμό του Ακρωτηρίου Χανίων, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 12.3 βαθμούς από τη μέση τιμή μέγιστης θερμοκρασίας του δεύτερου δεκαημέρου. Στον αντίποδα, μόνο σε 3 σταθμούς καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία χαμηλότερη της μέσης τιμής.

Την ίδια ώρα, αυξημένες είναι και οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιαγραφή χρεών για 70 φτωχές χώρες του κόσμου ζητούν 300 διεθνείς προσωπικότητες
Επόμενο άρθροΚορυφαίος όλων των εποχών ο Τζόρνταν σύμφωνα με το ESPN