Για το «θερμό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, το ενδεχόμενο νέας απόπειρας της Τουρκίας να στείλει «κύματα» μεταναστών στα σύνορα μας, τις εξελίξεις στο τουρκολυβικό, τις δυνατότητες και επιλογές αντίδρασης της Ελλάδας στις απειλές της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και  ο διπλωματικός «πυρετός»  μπήκαν στο τραπέζι συζήτησης του «Δέκα», στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Πέμπτης.

Τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεων του Γιώργου Κουμουτσάκου, αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Άμυνας, ήταν:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Για την κινητικότητα στον Έβρο:

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος που να τεκμηριώνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός σχεδίου της κλίμακας που αντιμετωπίσαμε τον Μάρτιο. Παρ όλα αυτά δεν σταματήσαμε ποτέ σε αυτό το διάστημα να είμαστε σε εγρήγορση. Και η κατασκευή του φράχτη συνεχίζεται. Πρέπει να γίνει ο φράχτης»

Για το ενδεχόμενο νέας απόπειρας της Τουρκίας να στείλει μετανάστες-πρόσφυγες στα σύνορά μας:

«Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τη δυνατότητα που έχει να δημιουργήσει αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση.  Η πολυμετωπική στρατηγική πίεσης από την πλευρά της θα συνεχιστεί. Πρέπει να παίρνουμε σοβαρά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας που επαναλαμβάνονται ακόμα και μετά τα γεγονότα του Μαρτίου» ων υπουργών της Τουρκίας

Για τις μειωμένες ροές στα νησιά:

«Οι μειωμένες προσπάθειες εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, από τις ελληνικές ακτές, είναι αποτέλεσμα της νέας αποφασιστικής και αποτρεπτικής στρατηγικής της Κυβέρνησης αλλά και της πανδημίας. Αυτή η κατάσταση όμως μπορεί να μεταβληθεί πολύ εύκολα. Ξέρουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες εγρήγορσης και κρίσιμοι»

Για την επιστολή της Ελλάδας στην ΕΕ και το μεταναστευτικό:

«Σήμερα (χθες) στείλαμε στην ΕΕ, επιστολή την οποία συνυπογράφουν η Βουλγαρία και η Κύπρος, και ζητάμε σε καταστάσεις έκτακτες και ακραίες όπως αυτή που αντιμετωπίσαμε στον Έβρο ή σε καταστάσεις ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία, να προβλέπεται, για τα κράτη πρώτης γραμμής, μια ρήτρα ευελιξίας ή αναστολής των υποχρεώσεων τους , για τον  χρόνο που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες. Αναφερόμαστε στα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, εντός των ορίων των κανόνων του Κοινοτικού Δικαίου

«Κάποια στιγμή στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να καταβάλλει το κόστος αντιμετώπισης του,  πρέπει ν  αρχίζει να κερδίζει αξιοποιώντας, με πολύ προσεκτικούς τρόπους ένταξης, την παρουσία προσφύγων για την ανάπτυξη της οικονομίας»

Για τις επιδιώξεις του Ερντογάν,  τη στρατηγική της Ελλάδας και τη σχέση Τουρκίας – ΕΕ:

«Η στρατηγική του Ερντογάν είναι συνειδητή. Επιδιώκει, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας , δηλαδή μέχρι το 2023, να ισχυροποιήσει τη θέση της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή. Εφαρμόζει συνειδητά την στρατηγική της «Γαλάζιας πατρίδας» . Η Ελλάδα καλείται να απαντήσει σε αυτή την πολυμετωπική πίεση που ασκεί η Τουρκία και πρέπει να χτίσει τέσσερα τείχη,

«Μια ουσιαστική και ισχυρή εθνική ενότητα, με περιεχόμενο και όχι προσχηματική , μια δημιουργική αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, τη πύκνωση των διπλωματικών μας δράσεων σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους Εταίρους και όλες τις συμμαχίες και μια επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Αν η Τουρκία ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής θ  αντιμετωπίσει τις συνέπειες των παράλογων κινήσεων της. Εχουμε ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας και ετοιμότητας και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η Τουρκία.

«Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Να αρχίσουμε εμείς να διαμορφώνουμε την εναλλακτική πολιτική της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας, για παράδειγμα, μια τελωνιακή Ένωση υπό όρους. Όλες οι προϋποθέσεις που υπήρχαν στην πορεία της ένταξης να μεταφερθούν σ ένα μηχανισμό ελέγχου στην επιδιωκόμενη από την Τουρκία ενίσχυση της τελωνειακής της σχέσης με την ΕΕ»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Για την αντίδραση της Ελλάδας, μέσω του Διεθνούς Δικαίου και την πρόταση επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια:

«Η απειλή είναι συνεχής, κάτι που μας κουράζει, μας φθείρει και μας στοιχίζει. Είμαστε καλά οργανωμένοι αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα για το καλύτερο.

«Πρέπει να γίνει μια διπλωματική έκρηξη στην Ελλάδα. Να απλωθούμε παντού και να ενημερώσουμε τους πάντες για τις θέσεις μας. Η Τουρκία, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση κάνει τις κινήσεις της. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι σαφές που φθάνει η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Είναι δικαιώματα που δεν τα έχουμε διακηρύξει αλλά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

«Ενδεχομένως να πρέπει να εμφανίσουμε ένα δεδομένο που δεν έχει εμφανιστεί έως τώρα και δεν θέλει κανείς να προκύψει. Για παράδειγμα, αύξηση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, μέχρι την Κρήτη. Υπό νορμάλ συνθήκες θα το συζητάγαμε. Αυτή τη στιγμή όμως βρισκόμαστε σε άμυνα και πρέπει να αποτρέψουμε καταστάσεις. Κάνουμε κάτι που το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο, είναι δικαίωμά μας και δεν το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τα κράτη που συνεργαζόμαστε. Ομως, όλοι μας υποστηρίζουν με δηλώσεις αλλά στο δια ταύτα δεν μπαίνει κανείς μπροστά.

Για τη κατάσταση στη Λιβύη και τις προθέσεις της Τουρκίας:

«Η Λιβύη είναι σοβαρός συντελεστής στην εξέλιξη της κατάστασης με τους Τούρκους. Η κίνηση του Ερντογάν φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ανώδυνη σε αυτό το κομμάτι. Θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη συμφωνία με σκοπό να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί. Πιστεύω ότι, προς το παρόν, βολεύει όλους να μην κλείσει η Λιβύη. Υπάρχουν οι Ρώσοι που παρεμβαίνουν και θα έχουμε πολλά μπρος – πίσω. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία δε θα φύγει από το παιχνίδι.

«Τα πολεμικά σενάρια φυτεύουν ανησυχίες στον κόσμο και πολλές φορές δεν υπάρχει λόγος. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο Ερντογάν μπορεί να το φθάσει μέχρι τέλους και να στείλει γεωτρύπανα στην περιοχή. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που τον ευνοούν. Ποιός θα τον εμποδίσει;  Δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί του».

Για την «κόκκινη γραμμή» στις προθέσεις της Τουρκίας να επιχειρήσει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα:

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν και πιο πολύ η Ελλάδα ότι δεν είμαστε ένα αμελητέο στρατιωτικά κράτος.  Εχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και πρέπει να πείσουμε όλους ότι έχουμε και τη βούληση να τις χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί.

«Οταν οδηγηθούμε σε αδιέξοδα είναι μονόδρομος. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή θέλει μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή στο τι λέμε. Να καθίσουμε να δούμε ποια είναι η διεθνής συγκυρία και γιατί η κατάσταση έχει φθάσει έως εδώ. Υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα στην περιοχή και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

«Η Τουρκία ξέρει πως ένας από τους καλύτερους δρόμους για ν  αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα είναι η ΕΕ. Επομένως, δεν θέλει να δημιουργεί αυτή τη στιγμή μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν κοντά τους Τούρκους και να μην αφήσουν τους Ρώσους ν  αξιοποιήσουν όλα τα περιθώρια. Επιπρόσθετα έχουμε και τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ

«Ο δεσμός Τουρκίας – Ρωσίας έχει ισχυροποιηθεί . Αγόρασαν S-400, υπάρχει η προοπτική του πυρηνικού εργοστασίου, έχουν πολύ μεγάλο κομμάτι εμπορικών συναλλαγών και οι Ρώσοι δεν θα χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία για λογαριασμό της Ελλάδας.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να βρει τρόπο αποκατάστασης των σχέσεων με τη Τουρκία ενώ και η Αίγυπτος δεν θέλει να κλείσει παράθυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία.

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα business plan και να χαραχθεί μια νέα εθνική στρατηγική . Να γραφτεί μια λεύκη Βίβλος. Να μην αρκούμαστε στο να κινούμαστε ανάλογα με το τι λέει και κάνει ο Ερντογάν».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑχ. Μπέος για Σταγιάτες: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε μια χούφτα μπαχαλάκηδες να επιβάλλουν με το έτσι θέλω τις απόψεις τους»
Επόμενο άρθροΓιατί συνταξιοδοτήθηκε στα 23 του ο διασημότερος gamer της Κίνας