Έκδηλη είναι η ανησυχία μετά το «λουκέτο» σε beach bar στη παραλία της Φτελιάς στη Μύκονο, όπου εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονταν προκλητικά. Οι ελεγκτές επέβαλαν λουκέτο 60 ημερών στο μαγαζί μέχρι τις αρχές Αυγούστου και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες, για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Η ανεπίτρεπτη εικόνα επαναφέρει στο προσκήνιο το lockdown, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι υπάρχει σκέψη για εφαρμογή ανάλογου σχεδίου ακόμη και για ένα νησί ή έναν νομό και τους λοιμωξιολόγους να υπενθυμίζουν ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και πως τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες και ταχύτατη διασπορά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι εάν υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει «περιχαράκωση» ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο οποίο βρέθηκε προκειμένου να συσκεφθεί με υπεύθυνους της Fraport για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου από τις 15/6.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) αναφέρει ότι κλιμάκιά της σε συνεργασία με κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διενήργησαν 163 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντο για τον έλεγχο ορθής εφαρμογής των μέτρων και την αποφυγή της διασποράς του SARS COV-2 από τις 5/6-7/6.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά 6.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα στις περιοχές Αγ. Παρασκευή, Φιλοθέη, Ψυχικό, Γλυφάδα έγιναν 39 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.200 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια) σε 78 ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.100 ευρώ, ενώ στην Πάτρα (κέντρο και περιφέρεια) σε 46 ΚΥΕ που ελέγχθηκαν δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο.

Πηγή: ΕΡΤ1 με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚ. Πιερακάκης: Στόχος να μειώσουμε το κόστος της γραφειοκρατίας (video)
Επόμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές-Ν. Κεραμέως: Έτοιμοι με ασφάλεια (video)