Αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια της πασίγνωστης συγγραφέος του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ χαρακτηρίστηκαν ως τρασνφοβικά και επιθετικά προς τα άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους φυλομεταβατικό. Με αφορμή λοιπόν τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε δημοσίευσε μία μακροσκελή δήλωση άνω των 3.500 λέξεων, κομμάτια της οποίας δημοσίευσε ο Guardian.

Σε αυτά η πάμπλουτη συγγραφέας προβαίνει σε αποκαλύψεις-βόμβα για την προσωπική της ζωή και δηλώνει ότι έχει βιώσει ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με την Guardian, που δημοσιεύει αποσπάσματα από το κείμενο-απάντηση της Ρόουλινγκ, η συγγραφέας εξηγεί πώς ενεπλάκη σε μια πικρή και διχαστική «διαμάχη» σχετικά με την έννοια της ταυτότητας φύλου και δικαιολογεί τη στάση της απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα, επικαλούμενη τις προσωπικές τις εμπειρίες, την πίστη της στην ελευθερία έκφρασης και τις εμπειρίες της ως δασκάλα.

«Αναφέρω τώρα αυτά τα πράγματα (δηλ. τις εμπειρίες της), όχι σε μια απόπειρα να κερδίσω συμπόνοια, αλλά ως ένδειξη αλληλεγγύης με τους τεράστιους αριθμούς γυναικών που έχουν ιστορίες σαν τη δική μου, και που έχουν συκοφαντηθεί ως μισαλλόδοξες επειδή εξέφρασαν ανησυχία για τους χώρους ενός φύλου», γράφει η Ρόουλινγκ. Σημειώνεται ότι οι χώροι ενός φύλου (single-sex spaces) περιλαμβάνουν καταφύγια κακοποιημένων γυναικών, γυναικείες φυλακές, γυναικείες τουαλέτες και αποδυτήρια. Το αν πρέπει ή όχι να επιτρέπεται η παρουσία τρανς γυναικών (ιδίως όσων δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση) στους παραπάνω χώρους αποτελεί αντικείμενο σφοδρής διαδικτυακής – και όχι μόνο – διαμάχης.

Η 54χρονη βρετανίδα αναλύει τις θέσεις της για την δική της μάχη απέναντι στον σεξισμό και τον μισογυνισμό. Επισήμανε ότι έχει διαβάσει περιγραφές σχετικά με τη δυσφορία φύλου που βιώνουν τρανς άνδρες, παραδέχεται πως την έκαναν να αναρωτηθεί «αν θα δοκίμαζε και εκείνη να αλλάξει φύλο, αν είχε γεννηθεί 30 χρόνια αργότερα». «Το δέλεαρ της απόδρασης από τη γυναικεία φύση θα ήταν τεράστιο. Ως έφηβη, υπέφερε από σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Αν είχα βρει online τη συμπαράσταση και τη συμπόνια που έλειπε από το άμεσο περιβάλλον μου, μπορεί να είχα πειστεί να μετατρέψω τον εαυτό μου στον γιο που είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα προτιμούσε ο πατέρας μου», γράφει χαρακτηριστικά.

Η Ρόουλινγκ αποκάλυψε ότι οι επικρίσεις την οδήγησαν σε ένα «πολύ σκοτεινό μέρος και ξαναζωντάνεψαν οδυνηρές αναμνήσεις», μιλώντας για μία σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε όταν ήταν περίπου 20 ετών: «Η επίθεση συνέβη σε χώρο και σε χρόνο όπου ήμουν ευάλωτη, και ένας άνδρας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Δεν μπορούσα να διώξω αυτές τις αναμνήσεις και δυσκολευόμουν να συγκρατήσω την οργή και την απογοήτευσή μου σχετικά με τον τρόπο που θεωρώ ότι η κυβέρνηση στη χώρα μου ρισκάρει αλόγιστα με την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών». Η Ρόουλινγκ επιβεβαίωσε επίσης για πρώτη φορά ότι είχε υποστεί σωματική βία πριν από αρκετές δεκαετίες. «Αν μπορούσατε να μπείτε στο μυαλό μου και να καταλάβετε τι νιώθω όταν διαβάζω για μια τρανς γυναίκα που πέθανε στα χέρια ενός βίαιου άνδρα, θα βρίσκατε μόνο αλληλεγγύη και συμπαράσταση», αναφέρει.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ παράνοια αυξάνεται σε περιόδους επιδημιών
Επόμενο άρθροΟι έξι περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο και οι τρεις με μηδενικά κρούσματα