Σχέδιο τεσσάρων σημείων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στην Ξάνθη παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, την ομάδα πρώτης απόκρισης της Γ.Γ.Π.Π. και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβησαν στην περιοχή για τον συντονισμό της εφαρμογής έκτακτων μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως υπάρχει χαλάρωση στη χώρα τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την τήρηση των κανόνων.

Οι κάτοικοι της Ξάνθης εμφανίζονται διχασμένοι. Κάποιοι αντέδρασαν στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Πολιτική Προστασία με κροτίδες και πυροβολισμούς, ενώ άλλοι συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού.

Με ολονύχτια διαμαρτυρία υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης, στον Εχίνο και άλλα χωριά, τα νέα περιοριστικά μέτρα στην περιοχή.

Στον Εχίνο, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Απαγορεύονται, επίσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων και πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους τους πολίτες.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες μόνο με ραντεβού, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.

Συντονισμός της εφαρμογής έκτακτων μέτρων

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στο Δημαρχείο Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης και τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου περιοριστικών μέτρων.

Μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της άτυπης task force για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των τοπικών αρχών στην Ξάνθη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση και πως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει πάντα σε ετοιμότητα.

«Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Ξάνθης να καταλάβουν πως ο όμορφος αυτός τόπος θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη τα επόμενα 24ωρα».

Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Ξάνθης, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

«Υπάρχει μία τοπική έξαρση κρουσμάτων στην Ξάνθη η οποία θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο. Αφορά κυρίως τα χωριά του Δήμου Μύκης», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως για να γίνει αυτό πρέπει να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα, να ελεγχθούν οι πολίτες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, να περιοριστούν οι επαφές των ανθρώπων και να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

«Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα, ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει εδώ μια ειδικό κλιμάκιο, ώστε όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα φαινόμενα χαλάρωσης που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες. «Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τον ιό. Υπήρξε μία χαλάρωση και κόπωση για τα μέτρα τις τελευταίες μέρες. Κρίμα να πάνε όλα χαμένα» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ειδικά αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τοπικές επιχειρήσεις στην Ξάνθη, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. «Αν φερθούμε σωστά δεν θα υπάρχουν τέτοια μέτρα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Τίθεται θέμα μόνο της τήρησης των μέτρων που λάβαμε», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Αντώνης Καρανδεινός

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜακρόν: Η Twitter είναι ευπρόσδεκτη στη Γαλλία
Επόμενο άρθροΈχασε πέναλτι ο Κριστιάνο Ρονάλντο!