«Με την Τουρκία διανύουμε μία περίοδο χωρίς διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και έχουν μείνει μόνον η πρεσβεία μας στην Άγκυρα και η τουρκική στην Αθήνα που στην πράξη αποτελούν τα άκρα ενός αγωγού κάποιας επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών». Ο Κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε πως « έχει σταματήσει ό,τι υπήρχε στο παρελθόν, με ευθύνη της Τουρκίας, όμως θεωρώ ότι είναι η στιγμή, με δεδομένη την κατάσταση, και όχι σαν κίνηση φόβου ή απελπισίας, που η Αθήνα πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτή, έστω και μία χαραμάδα επικοινωνίας, η οποία πρέπει να διευρυνθεί.

Θεωρώ μάλιστα ότι αυτό που ακολούθησε την ελληνο-ιταλική συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, δηλ. οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ότι είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία, εφόσον ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κάνει κατ’ επανάληψη χρήση του όρου «Διεθνές Δίκαιο», η Αθήνα να αδράξει αυτή την ευκαιρία και χωρίς καμία καθυστέρηση να πάει στην Άγκυρα παίρνοντας την πρωτοβουλία στα χέρια της». Ο κ .Κακλίκης εξήγησε ότι πρέπει μια αντιπροσωπεία ελληνική να σπεύσει στην Άγκυρα, δεν χρειάζεται να είναι πολιτική, ας είναι τεχνοκράτες. «Πρέπει να έρθει σε μία πρώτη συνεννόηση με τους αρμοδίους του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών διερευνώντας τη στάση Τσαβούσογλου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί κάποια συνέχεια υπο μορφή συνεννοήσεων για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αυτών που είχαν αρχίσει το 2002 και το 2016 σταμάτησαν».

Αναφορικά με τα επικείμενα ταξίδια σε Ισραήλ και Αίγυπτο, των κυρίων Μητσοτάκη και Δένδια αντιστοίχως, ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι « έχει ενδιαφέρον τα ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ καθώς συνοδεύεται από μεγάλη σειρά υπουργών που έχει και συμβολισμό αλλά προοιωνίζεται και αρκετές συμφωνίες. Όμως και πίσω από αυτό κρύβονται οι διαμορφωμένες και παγιούμενες σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ μέσα από την τριμερή συνεργασία των τελευταίων ετών Αθήνας Λευκωσίας Τελ Αβίβ. Πριν από όλα εμάς μας ενδιαφέρει να ενισχύουμε τους αρμούς στις σχέσεις μας με ένα κράτος που έχει ειδικό βάρος στην περιοχή γιατί οι δύο χώρες βρίσκονται στα άκρα της Α. Μεσογείου, περιοχής με κύριο χαρακτηριστικό την επισφάλεια. Και εάν αυτά τα δύο κράτη δυτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς , με τις αντιλήψεις και τη στροφή προς την δύση αποτελούσαν πυλώνα, πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την παγίωση της σταθερότητας στην περιοχή». Σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι οι σχέσεις έχουν παγώσει σε πολιτικό μόνον επίπεδο, γιατί κατά τα λοιπά υποδορίως υπήρχε μία ροή που καταδεικνύει ότι και οι δυο πλευρές έχουν την επιθυμία να μην ανασταλεί η συναλλαγή που έχουν και μάλιστα να αναβαθμιστεί στα επίπεδα που υπήρξε. Αυτό δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη και θα το επιδιώξουν και οι δύο πλευρές για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του υπουργού εξωτερικών στη Αίγυπτο ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι βασικός σκοπός είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Επεσήμανε ότι «αυτό δεν ανέκυψε ως ανάγκη σήμερα, πάει πολλά χρόνια πίσω, είχαμε συνομιλίες μαζί τους, όμως η Αιγυπτιακή πλευρά είχε μια έντονη διστακτικότητα απέναντί μας, μάλλον για δύο λόγους: είτε γιατί έχουν στο μυαλό τους οι Αιγύπτιοι ένα ευνοϊκότερο καθεστώς οριοθετώντας με την Τουρκία, που τους υπόσχεται πολύ μεγαλύτερη έκταση ΑΟΖ από οποιαδήποτε συμφωνία με άλλον, και δεύτερον ίσως γιατί δεν θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα την οποία φοβούνται ότι θα τους φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση από αυτή που έχει προκαλέσει η πολεμική του προέδρου Ερντογάν απέναντί τους και κυρίως η αρνητική του στάση απέναντι στο πρόεδρο Σίσι. Να προσθέσουμε σε αυτά και τις εξελίξεις στη γειτονική Λιβύη, με την Τουρκία να παίζει σημαντικό ρόλο, που δεν αφήνουν αδιάφορη την Αίγυπτο. Επιπλέον να θυμηθούμε ότι ο Ερντογάν βρήκε ένα τέχνασμα να διεμβολίσει την ελληνική ΑΟΖ με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες στην Αίγυπτο η οποία ποτέ δεν έκρυψε ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ. Συνεπώς θεωρώ ότι η Αίγυπτος δεν θα μείνει αδρανής αλλά όμως είμαι επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει δράση».
Ο κ. Κακλίκης επεσήμανε σχετικά με το ενδεχόμενο μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο ότι «είναι καλύτερο είναι να έχεις μία συμφωνία παρά καθόλου και ότι είναι χρήσιμο να γίνει η συμφωνία, γιατί με αυτή η ΑΟΖ των δύο χωρών θα κόβει στη μέση την αντίστοιχη της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ παιδική φωτογραφία και το χρώμα που δεν αγαπά, αλλά πάντα της φορούσαν
Επόμενο άρθροΤελικά υπάρχουν εξωγήινοι; Βρετανοί επιστήμονες απαντούν